iculture-populaire-apps
Populaire Apps

Dagblad De Pers lanceert mobiele website in plaats van app

De Pers heeft ervoor gekozen een mobiele website te ontwikkelen, in plaats van een app voor allerlei platformen. De mobiele website is bedoeld voor iPad, Android-tablets en andere mobiele apparaten, maar werkt ook op de iPhone.

De Pers mobielDagblad De Pers heeft een mobiele website geopend (i-pers.nl) waar je de krant voortaan mobiel kunt lezen op je iPad, Android-tablet en andere apparaten. Het gaat om een testversie die volgens hoofdredacteur Jan-Jaap Heij nog “behoorlijk rafelig” is, maar uiteindelijk als “verstandige beslissing” zal uitpakken. De Pers had plannen om een iPad-app te laten ontwikkelen, maar besefte de nadelen die daaraan vastzitten. Je moet een duur bureau inhuren, behoorlijk investeren in software, zorgen dat de content is afgestemd op de app en telkens opnieuw geld in de app stoppen, omdat de gebruikers verwachten dat je regelmatig nieuwe functionaliteit toevoegt. Bij een mobiele website heb je die hoge verwachtingen niet, zijn de kosten lager en is de content toegankelijk voor veel meer apparaten.

Bij iPhoneclub hebben we daar natuurlijk ook mee te maken. Sinds de lancering van de iPad krijgen we regelmatig de vraag wanneer er een iPad-applicatie komt. Maar ga je als (kleine) ondernemer 20.000 euro investeren in een extern ontwikkelde app, die mensen het liefst gratis willen downloaden en waar je na de lancering een paar uur per week extra kwijt bent aan support- en updatewerk? Of zorg je gewoon voor een website, die op mobiele apparaten prima te gebruiken is? De Pers heeft voor het laatste gekozen. Hoofdredacteur Heij beseft dat zijn krant vanwege deze low-tech aanpak een jaar lang uitgelachen zal worden, maar denkt toch de juiste beslissing te hebben gekomen. Bij apps moet je voor elk platform een aparte applicatie ontwikkelen of accepteren dat je een groot deel van de gebruikers uitsluit.

Hoewel i-pers.nl vooral voor de iPad en andere tablets is ontwikkeld, kun je er op de iPhone ook gebruik van maken. Ik heb dat geprobeerd en het blijkt prima te gebruiken. Bij het opstarten krijg je de voorpagina van De Pers te zien, met onderin een animatie van voorbijschuivende krantenpagina’s. Tik op een pagina en je krijgt een miniatuurversie van de krantenpagina in beeld. Tik je vervolgens op een artikel, dan krijg je die in geoptimaliseerde weergave (zonder de traditionele krantenopmaak) te zien. Er opent zich dan een aparte pagina met het artikel in webformaat. Vanuit die pagina kun je het origineel of de PDF-versie bekijken of via Facebook/Twitter/e-mail laten weten dat je een interessant artikel hebt gevonden.

Werkt prima en het mag dan een stuk minder hip zijn dan een echte app, maar op langere termijn zou De Pers wel eens een goede keuze kunnen hebben gemaakt. Want wie praat er nog over de app van De Volkskrant, die al een jaar lang geen update meer heeft gekregen?

Zelf proberen: i-pers.nl
Tipgever: Michiel

Deze lijsten zijn gebaseerd op afgelopen week. Een aantal van de toen gratis apps heeft inmiddels weer een prijskaartje.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 oktober 2010, 14:55
Categorie Apps
Onderwerpen iPhoneclub, kranten, mobiel bankieren, populaire apps

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.