Cloudflare 1.1.1.1

Cloudflare brengt 1.1.1.1 DNS-service naar je iPhone

Cloudflare startte afgelopen april met de DNS-service 1.1.1.1, om ervoor te zorgen dat je privacy en performance op de desktop verbetert. Nu is er ook een mobiele app voor iOS.

1.1.1.1 als iPhone-app

Met de 1.1.1.1 app voor iOS kun je de DNS-service van Cloudflare aan- en uitschakelen met een druk op de knop. Het was eerder al te gebruiken door handmatig 1.1.1.1 als je DNS in te stellen op de iPhone, maar deze app maakt het een stuk makkelijker. Als het ingeschakeld is, is het lastiger voor internetproviders om je webhistorie te volgen, dataverkeer om te leiden of sites te blokkeren, zo beweert de maker. Maar vooral de performance zal merkbaar beter moeten zijn, vooral in gebieden waar de verbindingen relatief traag zijn. Cloudflare biedt de dienst gratis aan. Nu denk je misschien: gratis is nooit helemaal gratis, maar voor het bedrijf is het vooral een promotiemiddel om je te laten kennismaken met de andere, betaalde diensten die ze aanbieden.


Een paar belangrijke punten:

  • De DNS van Cloudflare was altijd al in te stellen op je iPhone, je hebt daar niet deze nieuwe app voor nodig.
  • De app maakt het in- en uitschakelen wat makkelijker en zorgt ook voor versleuteling. Dit is een pluspunt ten opzichte van handmatig instellen.
  • Het belangrijkste voordeel van deze app is snelheid, niet de beveiliging (ook al benadrukt Cloudflare dat sterk).
  • De app kan niet in combinatie met je huidige VPN worden gebruikt.
  • Een VPN beschermt je privacy beter dan alleen een DNS-dienst, tenzij deze dnscrypt of een andere manier van versleuteling gebruikt. Bij Cloudflare wordt daar geen melding van gemaakt; wel zorgt de app voor een VPN.
  • Met deze app kan de beheerder van een (Wi-Fi-)netwerk minder gemakkelijk zien welke websites je bezoekt vanaf je iPhone of iPad.
  • Bij het installeren van de app moet je een VPN-profiel instellen.
  • DNS-diensten versleutelen je communicatie niet, bij 1.1.1.1 wordt het alleen omgeleid.
  • De app werkt voor Wi-Fi en je 4G-verbinding.

Vooral sneller, niet zozeer veiliger
Er zijn meer alternatieve DNS-opties, maar Cloudflare maakt het met deze app wel heel gemakkelijk. Je hoeft geen kennis te hebben van wat domeinnamen zijn en hoe internet werkt. Dat klinkt leuk, maar mensen die helemaal niets van computers weten zullen ook niet zo snel geneigd zijn om met hun DNS bezig te gaan. Zij moeten vooral over de streep worden getrokken met de belofte van betere performance, waardoor pagina’s binnen een paar seconden geladen zijn. Alles over het handmatig instellen van DNS lees je in onderstaande tip.

Cloudflare werking

Het was sinds de introductie al mogelijk om 1.1.1.1 op je smartphone en tablet te gebruiken, want het was niet gebonden aan desktops. Maar met de nieuwe app wordt het wel heel simpel om het in te schakelen. Cloudflare handelt dan al je DNS-informatie af, zoals de tijdstippen waarop je iPhone verbinding maakt met internet en de webadressen die je intikt in de browser. Daardoor zouden internetproviders minder data over je kunnen verzamelen, belooft Cloudflare. Het wijzigen van je DNS kan ook een oplossing zijn als je te maken hebt met trage App Store downloads.

Het betekent overigens wel dat je alle vertrouwen bij Cloudflare neerlegt. Het bedrijf zegt daar goed mee om te gaan en belooft dat ze nooit je IP-adres vastleggen, terwijl andere bedrijven dat wel doen om je te identificeren. Met de nieuwe app kun je 1.1.1.1 nu gebruiken op iOS, Android, MacOS, Windows, Linux, Chromebooks en sommige internetrouters. Cloudflare biedt ontwikkelaars ook de mogelijkheid om de DNS-service direct in apps en browsers in te bouwen.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 12 november: Ik heb n.a.v. de reacties wat aanpassingen in het artikel gedaan. Dank voor alle aanvullende info (die lastig via Cloudflare en andere bronnen te vinden was).

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 november 2018, 15:40
Categorie Apps
Onderwerpen browser, privacy
44 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.