Britse iPhone goedkoper dan verwacht

Apple heeft in Londen de Britse iPhone aangekondigd. Het toestel gaat ongerekend 386 euro kosten, komt op het netwerk van O2 en wordt via 1.300 winkels van Carphone Warehouse verkocht.

Apple Store LondonOm 10:04 uur plaatselijke tijd heeft Apple in Londen de Britse iPhone aangekondigd. En de prijs blijkt lager dan verwacht: de Britten betalen 269 Britse pond inclusief BTW, omgerekend 386 euro. Volgens Jobs heeft zijn bedrijf de beste en meest populaire Britse operator gekozen: O2. De Britse iPhone is vanaf 9 november verkrijgbaar.

Zo’n 100 journalisten waren bijeengekomen in een zaaltje in de Apple Store in Londen. Op de persconferentie liet Jobs ook een aantal commercials zien, die speciaal voor de Britse lancering zijn gemaakt. CEO Matthew Key van O2 mocht daarna een praatje houden en verklaarde: “Ik zie elk jaar honderden toestellen, maar na een paar minuten spelen met de iPhone wist ik dat het product een doorbraak is.” Beide bedrijven willen niet bekendmaken welk inkomstendeling Apple en O2 hebben afgesproken.

Daarnaast werd een samenwerking met Carphone Warehouse aangekondigd, een keten met 1.300 winkels. Er wordt gezorgd dat in elke winkel een iPhone-deskundige aanwezig is. Daarnaast krijgen de Britten op hun iPhone de beschikking over Visual Voicemail. Abonnementen met een onbeperkte hoeveelheid dataverkeer kosten respectievelijk £35, £45 en £55. Prijsverlagingen van 30%, zoals in de VS is gebeurt, verwacht Jobs niet. Maar: “Met deze technologie weet je het nooit. We hebben geen plannen om de prijs te veranderen, maar we garanderen dat het in de toekomst zal veranderen, net als bij alle technologieproducten. We werken al aan de volgende iPhone en aan de iPhone die daarna komt. Dat is wat klanten verwachten.”

De iPhone krijgt zoals verwacht voorlopig geen 3G. De Britten kunnen met nummerbehoud hun oude nummer meenemen naar O2. De operator zet 1.000 servicemedewerkers in om de toestroom van iPhone-klanten te verwerken. O2 heeft ook een overeenkomst voor 7.500 Wi-Fi hotspots in het Verenigd Koninkrijk getekend met aanbieder The Cloud. Bezitters van de iPhone kunnen daar gratis gebruik van maken. O2 geeft zelf toe dat Wi-Fi een stuk sneller is dan EDGE.

Op de vraag waarom er geen 3G in deze Europese iPhone zit, antwoordt Steve Jobs dat de 3G-chipsets energievreters zijn. De iPhone heeft een spreektijd van 8 uur en dat willen ze graag zo houden. De activatie en firmware-updates gaan op dezelfde manier als de Amerikaanse iPhone, via iTunes.

De Britse iPhone-kopers zitten vast aan een contract van 18 maanden. Er is wel een beperking: mensen kunnen maar 1.400 webpagina’s per dag bekijken volgens de fair use agreement. Over fair use gesproken, wat vindt Steve van het unlocken? “Het is een constant kat- en muisspel. We hebben hetzelfde met de iPod en muziek. We moeten ze één stap voor blijven.”

Naast de afdracht van inkomsten moet O2 ook zorgen voor investeringen in het EDGE-netwerk: volgens CEO Matthew is er nu een dekking van 30% gehaald en dat zal verder uitgebreid worden. Wij vragen ons intussen af hoe T-Mobile dat in haar Europese netwerk gaat aanpakken. Daar is EDGE veelal aan de kant gezet of is meteen de sprong gemaakt naar UMTS. O2 verwacht dat 80% van de topklanten van andere netwerken bereid zijn om te switchen, op basis van een enquete. Verwachtingen over aantallen verkochte toestellen wil O2 echter niet geven.

Op de vraag of Apple de iPhone ook gaat openstellen voor 3rd parties, antwoordt Jobs: “Ja, we hebben dat al gedaan met Web 2.0.” Maar er wordt wel gekeken naar meer geïntegreerde applicaties. Volgens Jobs verwachten mensen meer van hun telefoon dan van hun pc. Hoe meer open het systeem is, hoe minder voorspelbaar.

De camera van 2 megapixel zou een probleem kunnen zijn voor Europese gebruikers, die verwend zijn. Maar Steve zegt: “Nee, de camera is fantastisch. Meer megapixels maken de camera niet beter, de iPhone heeft een fantastische camera, vooral bij goede belichting.”

Einde persconferentie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 september 2007, 11:50
Categorie Round-up
Onderwerpen abonnementen, firmware, t-mobile, unlock

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.