Britse iPhone: gebrek aan 3G niet alleen technisch obstakel

Volgens The Register is de iPhone-deal met O2 nog helemaal niet rond. Britse mobiele operators krijgen het lastig met aandeelhouders: eerst zijn grote investeringen in 3G-netwerken gedaan en nu is 3G helemaal niet nodig voor de telefoon van de toekomst: de iPhone.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Britse vlagDe deal lijkt zo goed als rond: O2 gaat de iPhone in het Verenigd Koninkrijk verkopen. Maar de Britse website The Register is nog niet zeker daarvan: zij denken dat de onderhandelingen nog niet veel verder zijn gekomen dan gepraat op de golfbaan. Het grote struikelblok is het ontbreken van UMTS/3G. Britse operators hebben miljarden geïnvesteerd in 3G en kunnen niet bij hun aandeelhouders aankomen met het verhaal dat EDGE goed genoeg is.

Daardoor wordt het ontbreken van 3G op de iPhone niet alleen een technisch, maar ook een politiek probleem. Hoe leggen ze aan hun investeerders uit dat de iPhone de toekomst is, maar dat 3G-netwerken daarvoor niet nodig zijn. En tegelijk vragen ze opnieuw miljoenen om HSDPA te kunnen uitrollen. De Britten zouden er daarom vanuit het oogpunt van de operators goed aan doen, de iPhone te laten schieten totdat er een 3G-versie komt; waarschijnlijk pas in 2008.

De enige mogelijkheid is dat een partij als Carphone Warehouse de iPhone gaat verkopen. Zij hebben als MVNO geen grote investeringen in netwerken gedaan en hebben dus ook niets uit te leggen. Maar omdat het aantal Britse Apple Stores op één hand te tellen is, zal het wel een partij moeten zijn met een dicht netwerk van eigen winkels.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 februari 2013, 15:03
Categorie Providers
Onderwerp 3G

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.