België gaat 800MHz-frequenties dit jaar veilen voor 4G-netwerk

De Belgische overheid gaat in 2013 4G-frequenties op de 800MHz-band ondersteunen. Dit is een frequentie die de iPhone 5 niet ondersteunt, maar die ook in Nederland wordt gebruikt.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iphone-5De Belgische overheid gaat in 2013 frequenties op de 800MHz-band veilen, zodat ze gebruik kunnen worden voor 4G-netwerken. In België zijn al wel 4G-netwerken van Mobistar en Proximus operationeel, maar die werken op de eerder geveilde 1800MHz-band, een frequentie die de iPhone 5 ondersteunt. De lagere frequentie van 800MHz is meer gewild, omdat het een betere denkking geeft en dieper kan doordringen in gebouwen. Probleem is alleen dat Apple de frequentie van 800MHz nog niet ondersteunt: niet op de iPhone 5 en ook niet op de iPad 4 en iPad mini. Dat probleem speelt ook in Nederland, waar KPN aanstaande maandag als eerste provider van start gaat met een 4G-netwerk op de 800MHz-band. 4G-netwerken op de 1800MHz-band volgen pas later dit jaar.

Het nieuws over de veiling werd vandaag bekendgemaakt door minister Vande Lanotte, die eerder al in het nieuws was vanwege het feit dat er geen 4G-netwerk in Brussel kan worden uitgerold omdat in het gewest Brussel strenge stralingseisen gelden.

“De eerste stap voor de 800MHz-veiling is vandaag gezet”, zei minister Vanden Lanotte bij de opening van een datacenter van Belgacom. Er moet nog wel een koninklijk besluit volgen, maar de verwachting is dat de veiling dit jaar gewoon door kan gaan. De 800MHz-band werd vooral gebruikt voor (analoge) televisie, maar komt nu beschikbaar. Het is dus te hopen dat Apple naast de LTE-banden 1, 3, 5 ook band 20 gaat ondersteunen.

Tweakers

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 februari 2013, 10:50
Categorie Providers
Onderwerp belgische apps

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.