Uitgelicht
WWDC 2023: alle highlights
Toon of verberg de lijst met posts
Arc browser logo

Arc-browser brengt iPhone-app uit, maar het is niet wat je denkt

Arc is de nieuwe webbrowser waar iedereen over praat. Voor iPhone-gebruikers is er goed nieuws, want er komt een iPhone-versie van Arc aan. Maar het is geen browser.

iPhone-app voor de Arc-browser

Als zelfs de Volkskrant erover schrijft, weet je dat deze nieuwe webbrowser niet zomaar een speeltje voor techneuten is. The Browser Company heeft tot doel een browser te maken voor echte mensen, die je niet een leeg gevoel geeft bij het opstarten en eentje die je écht wil gebruiken. En nu komt ‘ie ook nog naar de iPhone.


Het gaat hier echter om een ‘companion app’ en CEO Josh Miller waarschuwt dan ook dat het (nog) geen vervanging is voor je standaard mobiele browser. Wel krijg je hiermee een paar functies die je ook van de desktop gewend bent. De iPhone-versie synchroniseert je desktop-tabbladen en Spaces, oftewel groepen met tabbladen, gebruikersaccounts en vastgepinde sites. Je kunt ook je Easels (een soort whiteboards) en je notities bekijken. Verder kun je vanuit de iOS-versie linkjes opslaan om later te lezen. Je hebt er alleen iets aan als je al overtuigd Arc-gebruiker bent.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Stap 1 is dan ook het installeren van de Arc-browser op de Mac en daarna kun je aan de slag met de iPhone-app. iPad- en Windows-versies zijn er nog niet. Voor de Mac-versie moet je plaatsnemen op een wachtlijst of hopen dat je een uitnodiging krijgt van iemand die al is toegelaten tot de Arc-browser.

Arc-browser voor Mac

Waarom is de Arc-browser zo goed?

The Browser Company wil iets doen aan het feit dat webbrowsers tegenwoordig weliswaar krachtig zijn, maar je wordt er verder niet warm of koud van. Eigenlijk is de innovatie na 2008 wel een beetje gestopt, toen Chrome uitkwam en gebruikers massaal overstapten. Google moet de massa bedienen en is daarom erg terughoudend geweest met verbeteringen en leuke nieuwe functies. Er is zelfs heel weinig gedaan om het batterijverbruik terug te dringen. En door de enorme macht van Chrome was het voor kleine browsermakers ook niet altijd rendabel om met innovatieve functies uit te pakken. The Browser Company heeft blijkbaar wel geld en mankracht genoeg om het aan te durven. Inmiddels hebben ze zo’n 40 mensen in dienst.

Arc-update aankondiging
Arc heeft een leuke manier gevonden om nieuwe functies aan te kondigen – met de naam van de medewerker die het gebouwd heeft.

CEO Josh Miller wil samen met mede-oprichter Hursh Agrawal een moderne webbrowser maken die mooi, functioneel en prettig in gebruik, maar bovenal menselijker is. De open source browserengine Chromium dient daarbij als basis. De ambities liggen hoog: het moet meer zijn dan een webbrowser, maar eerder een webbrowser-gebaseerd besturingssysteem waarmee je alles kan doen. De vergelijking met Chrome OS ligt dan voor de hand. Je kunt bijvoorbeeld notities maken terwijl je aan het browsen bent of een zogenaamde Easel vullen met tekst en plaatjes, zodat je een soort moodboard krijgt, die je vervolgens weer kunt delen. Een opvallende keuze: er is geen bladwijzerbalk.

Wie meer wil weten over de Arc-browser op de Mac kan deze review van The Sweet Setup eens lezen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

3 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.