Apps for Apes: dierentuinen laten orang-oetans met iPads spelen

Het project Apps for Apes richt zich op het gebruik van IPad-apps door orang-oetans in dierentuinen. De apen bedienen de iPads door het hek heen.

ipad orang oetanHet Amerikaanse Smithsonian-dierenpark werkt samen met twaalf andere dierentuinen aan ‘Apps for Apes‘, een project waarbij iPads worden ingezet om orang-oetans te stimuleren en ze iets leuks te laten doen. De verzorger houdt de orang-oetan een iPad voor, waarna deze – met zijn vingers door het hek heen – een app kan bedienen. De dierentuinen wisselen met elkaar uit welke apps in de smaak zijn gevallen.

Het Smithsonian gebruikt op het moment tien verschillende iPad-applicaties, waaronder muziek- en teken-apps en spelletjes. Bezoekers kunnen iTunes-cadeaukaarten doneren om zo het app-aanbod voor de apen uit te breiden. Het dierenpark maakt al sinds 1994 gebruik van touchscreens om het geheugen van apen te testen. De iPad-apps zijn niet alleen bedoeld om de apen te prikkelen: door te laten zien dat orang-oetans dezelfde technologie als wij kunnen gebruiken, hoopt het project aan te tonen dat de dieren weinig van ons verschillen.

In december 2011 schreven we over een soortgelijk project in de dierentuin van Milwaukee. Toen bleken de iPads ook al in de smaak te vallen bij de apen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 januari 2013, 12:13
Categorie Achtergrond
Onderwerp dierentuin

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.