‘Apple’s toekomstige chipfabriekje’

Apple heeft Mark Papermaster van IBM binnengehaald en Forbes denkt dat hij hoofd van Apple's processortak wordt, zodat Apple niet langer afhankelijk is van de Intel-processoren.

iphone-flash-nandApple heeft aangekondigd dat ze Mark Papermaster van IBM hebben ingehuurd (als vervanging voor de vertrokken ‘vader van de iPod’ Tony Fadell). Wat dat betekent? Dat Apple in eigen huis ARM-gebaseerde processoren gaat ontwerpen onder leiding van Papermaster, schrijft Forbes. Apple hoeft dan niet langer afhankelijk te zijn van de chips die ze momenteel bij Samsung inkopen. De ARM-processor is aantrekkelijker voor Apple dan een op de x86-architectuur gebaseerde processor.

Sinds 2005 maakt Apple de Mac op basis van Intel-processoren, maar Steve Jobs schijnt niet erg blij te zijn met producten die gemakkelijk kunnen worden gekopieerd. x86-processoren worden door Intel en AMD gemaakt, terwijl ARM-processoren afkomstig zijn van het Britse bedrijf ARM Holdings, dat daarvoor licenties verkoopt. Nu de iPhone steeds belangrijker wordt voor de omzet van Apple heeft het zin om in eigen chipstechnologie te investeren. En de productie zelf? Die kan Apple gewoon ergens uitbesteden, bij fabrieken die goedkoper zijn dan die van Intel.

Overigens is er nog een ‘klein’ probleempje met Mark Papermaster: IBM gaat zijn overstap naar Apple via de rechtbank aanvechten in verband met een anti-concurrentiebeding in zijn contract.

Via: Forbes

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 november 2008, 9:00
Categorie iDevices
Onderwerp processor

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.