‘Apple werkt aan vervanger van UDID’

Apple zou bezig zijn met een vervanger van de UDID, de unieke identificatie van een iPhone, iPad of iPod touch. Dit is bekendgemaakt door de Wall Street Journal. Het gebruik van de UDID levert al een tijdlang problemen op wegens privacygevaren.

udid rejectedThe Wall Street Journal meldt dat Apple bezig is met een nieuwe identificatiemethode voor iOS-apparaten, als vervanger van de UDID. De UDID is een unieke code, die gekoppeld is aan een iOS-apparaat. Ontwikkelaars kunnen aan de hand van de UDID zien op welke apparaten een app is geïnstalleerd en bijvoorbeeld op een reclamebanner wordt geklikt. Het afgelopen jaar is het gebruik van UDID’s onder vuur komen te liggen, omdat de privacy van gebruikers niet gewaarborgd zou zijn. Een beter alternatief moet dit oplossen.


De privacy van iOS-gebruikers kwam afgelopen voorjaar vooral in het nieuws, omdat apps zoals Path ongevraagd de adresboeken van gebruikers opsloegen op hun servers. Rond dezelfde tijd begon Apple met het actief afkeuren van apps die nog gebruikmaakten van de UDID, al wordt de maatregel nog steeds niet consequent toegepast. Aan de hand van de UDID is niet direct de identiteit van een gebruiker te achterhalen. Toch zouden er betere methoden zijn, die de privacy van gebruikers beter waarborgen dan de UDID’s, die door sommige apps onversleuteld worden verzonden.

In augustus 2011 maakte Apple voor het eerst duidelijk dat vanaf iOS 5 geen gebruik meer mocht worden gemaakt van de unieke apparaatidentificatie en communiceerde dat ook aan de ontwikkelaars. Ontwikkelaars en reclamebureau’s moesten zelf maar voor een unieke identificatie zorgen, beweerde Apple. Dat gebeurde: onlangs schreven we dat adverteerders het UDID-verbod inmiddels omzeilen met eigen identificatiemethodes, al kun je je afvragen of daardoor de privacy beter is gewaarborgd. UDID staat voor Unique Device Identifier. Dit is een reeks letters en cijfers die voor iedere iDevice uniek is, waardoor het mogelijk is om een specifieke iPhone of iPad te identificeren. Het is niet gekoppeld aan persoonsgegevens, maar wie de UDID aan een bepaald adresboek weet te koppelen, kan wel allerlei andere gegevens afleiden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
9 juni 2012 om 13:00
Onderwerp
Categorieën
Apple, Apps
2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.