Vooruitblik WWDC 2012: wat kunnen we verwachten?

Apple gaat op maandag 9 juni nieuwe producten aankondigen op de WWDC. Wat kunnen we verwachten? Een iPhone 5? Aankondigingen over iOS 6? Of misschien een breedbeeldtelevisie? iPhoneclub zet de kansen op een rij.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

wwdc 2012Over een paar dagen is de keynote van WWDC 2012. Apple gaat ongetwijfeld allerlei nieuwe producten aankondigen, maar wat? iPhoneclub zet de voorspellingen op een rijtje, waarbij we ook aangeven hoe geloofwaardig ze volgens ons zijn. Er is de afgelopen dagen gesproken over meer details rond iOS 6, een complete upgrade voor de Mac-lijn, iPad mini’s, nieuwe iPhones en een HDTV van Apple. Teveel om allemaal in een keynote van 90 minuten te kunnen stoppen, dus we zijn benieuwd wat Apple aanstaande maandag aankondigt. De redactie van iPhoneclub zit maandag op scherp zal alle aankondigingen meteen via de website en ons Twitter-account @iCulture met jullie delen.

Bij Apple weet je niets zeker totdat het echt is aangekondigd, dus we raden aan om tot maandag te wachten totdat je een koopbeslissing neemt over een van de genoemde producten. Ook kan het best zo zijn, dat andere mensen de kans op bepaalde aankondigingen anders inschatten. Zo werkt het nu eenmaal, dus maak je niet druk als onze voorspelling anders uitpakt dan jijzelf had gedacht. In de reacties horen we natuurlijk graag hoe jullie erover denken!

Zeer waarschijnlijk

Meer info over iOS 6

wwdc app kleurenschemaApple heeft tijdens elke WWDC-bijeenkomst details over de volgende versie van iOS bekendgemaakt (zie bijv. 2011 en 2010). Dat er tijdens WWDC 2012 aandacht zal worden besteed aan iOS 6 is inmiddels bevestigd op reclamebanners, die gisteren werden aangebracht. Daarop is duidelijk ‘iOS 6’ af te lezen. Wat de geruchten over nieuwe functies betreft is er onder andere gesproken over vernieuwde apps en een bestandssysteem. De apps Video’s, Agenda en Contacten krijgen mogelijk een nieuwe interface. De Muziek-app wordt flink onder handen genomen en is te bedienen met een widget in het Berichtencentrum. Multitasken gaat handiger worden. De apps voor iTunes, de App Store en iBookstore krijgen een makeover. Over een filemanager in iOS zijn de meningen verdeeld. Steve Jobs heeft herhaaldelijk gezegd dat hij geen heil ziet in toegang tot het bestandssysteem, omdat het de zaken onnodig complex maakt. Andere suggesties: een nieuw zilvergrijs kleurenthema (zie afbeelding hiernaast) en functies die we al in Mountain Lion hebben gezien, zoals een Niet Store-knop. Hoe dan ook: dat er maandag iets over iOS 6 wordt gezegd, lijkt ons zeer waarschijnlijk. Apple is er al een aantal maanden intern mee aan het testen (bleek ook al eerder) en verwees vanuit iCloud naar iOS 6.

Nieuwe Macs

macbookDe afgelopen dagen zijn er lijsten op internet verschenen met nieuwe specificaties en prijzen van de Mac-productlijn. Het lijkt erop dat het complete aanbod zal worden vernieuwd, van de iMac tot de MacBook Air. Vooral de MacBook Pro kan een flinke upgrade verwachten, waardoor Apple’s laptop bijna net zo compact wordt als de MacBook Air, geen optisch station meer heeft maar wel een langere batterijduur krijgt. Bovendien heeft Intel de volgende generatie Ivy Bridge-chips klaarliggen, die prima in de nieuwe generatie iMacs en MacBooks zouden passen. Daarnaast zou er USB 3.0 ingebouwd kunnen worden.

Retinascherm in de Mac

retinaschermDe eerste Mac-app met retina graphics is vandaag al gesignaleerd in de Mac App Store. Apple heeft Folderwatch eigenhandig goedgekeurd en als we de komende dagen nog meer retina ready-apps zien verschijnen wordt het bewijs steeds sterker dat er Macs met retinascherm aangekondigd zullen worden. OS X heeft op zich al ondersteuning voor heel hoge resoluties, maar daarvoor moet je een extern scherm aansluiten. Op de Macs kan de resolutie ook omhoog, waarbij we volgens de voorspellingen een verdubbeling van de ppi’s (pixels per inch) kunnen verwachten. De pixeldichtheid wordt daarmee vergelijkbaar met die van de iPhone en iPad.

Meer details over Mountain Lion

mountain-lionDat Mountain Lion eraan komt, is geen geheim meer. Ook weten we welke nieuwe functies erin zullen komen en dat er sprake is van inspiratie door iOS 6. Zo zullen we Messages, Berichtencentrum, Herinneringen, Notities en Game Center in Mountain Lion tegenkomen. De volgende versie van OS X staat gepland voor eind van de zomer, maar een exacte datum heeft Apple nog niet genoemd. De kans is groot dat Apple tijdens de WWDC-keynote opheldering erover geeft.

Verbeteringen in iCloud

icloud synciCloud werd precies een jaar geleden aangekondigd. Volgens de Wall Street Journal zal iCloud meer functies krijgen, zoals het synchroniseren van een bundel foto’s, die je dan ook meteen van commentaar kunt voorzien. Ook is het mogelijk dat Apple nog andere fotodiensten aankondigt, om beter te kunnen concurreren met Facebook’s nieuwe Camera-app en Instagram. Een nieuwe dienst voor het synchroniseren van video’s zou Apple Videostream kunnen noemen. Dat er over OS X en iCloud gesproken gaat worden op WWDC bevestigen onderstaande reclamebanners.

icloud wwdc

Redelijk waarschijnlijk

Nieuwe kaartendienst in iOS 6

ios 6 mapsDat er een nieuwe kaartendienst in iOS 6 komt, ligt voor de hand. Er zijn al diverse screenshots gelekt en mock-ups gemaakt, er zijn ‘insiders’ die zich ermee hebben bemoeid en uit vroege builds van iOS 6 blijkt ook dat er iets aankomt. Apple zou van plan zijn om Google Maps te vervangen door een eigen kaartendienst met 3D-weergave. Daarbij willen ze gebruik maken van de kennis die ze door de overname van C3 Technologies in huis kregen. Google weet blijkbaar meer, want een week vóór de WWDC organiseerden ze een plotseling ingelast persevenement rondom 3D-kaarten. Daarin kondigden ze aan de 3D-kaarten ook op de iPhone beschikbaar te gaan stellen. Ook de doorgaans goed geïnformeerde Wall Street Journal heeft zich ermee bemoeid: zij bevestigden niet alleen dat Apple Google Maps gaat vervangen, maar suggereerden ook dat er gesproken navigatie in Apple’s kaartendienst zit.

Facebook-integratie in iOS 6

facebook-iosTim Cook suggereerde onlangs tijdens een interview dat iOS sterkere integratie met Facebook krijgt. Daardoor wordt het gemakkelijker om berichtjes, foto’s en video’s te plaatsen op Facebook. De integratie zou kunnen lijken op de al bestaande integratie met Twitter, maar is wel complexer omdat er bij Facebook veel meer niveau’s zijn om toestemming te geven voor het delen van informatie. De Facebook-integratie is volgens geruchten terug te vinden als like-knop in de App Store. Maar Facebook zelf deed ook iets aan betere integratie van Facebook en iOS met het vandaag geïntroduceerde Facebook App Center.

Verbeteringen in Siri

siriTim Cook liet tijdens het interview op de D10-conferentie weten dat de S van iPhone 4S staat voor Siri. Niet iedereen is tevreden over de huidige betaversie van Siri op de iPhone 4S. De magie van veel Apple-producten ontbreekt, maar volgens Cook wordt er intern gewerkt aan een hoop ‘coole ideeën’. Om Siri beter te maken zou Apple integratie voor externe partijen kunnen aanpassen. Via API’s kunnen ontwikkelaars dan gebruikmaken van dezelfde spraakherkenning die je ook voor apps als Herinneringen kunt gebruiken. Voor Nederlanders zou het bovendien mooi zijn als er eindelijk een Nederlandse versie van Siri wordt aangekondigd.

Betaversie van iTunes 11

itunes 11Apple zou al zijn begonnen met het intern distribueren van iTunes 11, met betere iCloud-integratie en ondersteuning voor iOS 6. Ook krijgt de app een ingrijpende facelift, met een interface die eenhoudiger en handiger is.

Opknapbeurt voor App Store en iTunes Store

Gelijktijdig met het beschikbaar komen van iTunes 11 kan Apple een opknapbeurt geven aan de iTunes Store en App Store. De eerste geruchten daarvan dateren alweer uit februari van dit jaar. Eind 2009 werd de iTunes Store voor het laatst vernieuwd, waarbij de kleur veranderde van blauw naar wit. De nadruk kwam meer op content te liggen.

chompWie herinnert zich nog dat Apple de app-zoekmachine Chomp kocht? Die kennis zou gebruikt kunnen worden om het vinden van leuke apps makkelijker te maken. De aanpassingen zullen terug te zien zijn bij muziek, video’s, films, apps en andere content. Apple zou de wijzigingen in vage bewoordingen hebben uitgelegd aan muzieklabels. Omdat Apple de nieuwe iTunes Store parallel met OS X Mountain Lion aan het ontwikkelen is, zouden we de eerste veranderingen deze zomer al kunnen zien.

Mac Pro

macproDe Mac Pro is de afgelopen twee jaar niet vernieuwd. De kans is klein dat Apple totaal stopt met deze productgroep, maar we hebben Apple wel vaker radicale beslissingen zien nemen. Apple was lange tijd afhankelijk van de grote groep audio- en videoprofessionals en grafisch ontwerpers, maar dat is veranderd. Apple is veel meer een consumentenmerk geworden en voor videobewerking en grafische toepassingen kun je tegenwoordig net zo goed op een Windows-pc terecht. Als Apple nieuwe Mac Pro’s aankondigt zullen ze waarschijnlijk voorzien zijn van Thunderbolt, USB 3.0, Sandy Bridge Xeon E5-processor en SATA III/SAS.

Minder waarschijnlijk

iPhone 5

Hoe graag we het ook zouden willen: het is niet waarschijnlijk dat Apple een nieuwe iPhone aankondigt, om over de iPhone mini nog maar te zwijgen. De verwachting is dat Apple pas eind september meer details vrijgeeft over de volgende generatie iPhone, die dan wellicht ook gewoon ‘nieuwe iPhone’ gaat heten. Er wordt gesproken over een langer 4-inch scherm, die nog steeds met één hand te bedienen is. Wel is het mogelijk dat Apple alvast iets onthult over het langere scherm, zodat ontwikkelaars de tijd hebben om hun apps aan te passen. John Gruber denkt te weten hoe Apple de ontwikkelaars gaat waarschuwen voor de langere apps. Volgens Gruber gaat Apple iets zeggen over meer ruimte voor notificaties, zonder dat de iPhone 5 wordt genoemd.

Apple HDTV

remote iosEr zijn analisten die denken dat Apple een HDTV op de WWDC gaat aankondigen, die dan later dit jaar op de markt komt. Jonathan Ive zou volgens geruchten al prototypes van een iTV of iPanel in zijn lab hebben, maar dat zegt nog niets. De kans is aanwezig dat er pas eind 2012 of begin 2013 een Apple HDTV op de markt komt. Uit de toeleveringsketen zijn nog te weinig aanwijzingen gelekt dat een productintroductie op stapel staat. Wel is het mogelijk dat Apple de Apple TV nieuwe functies geeft, bijvoorbeeld het gebruiken van apps. Daarmee is een eerste stap gemaakt naar het gebruik van apps op televisies. Apple zou volgens nieuwe geruchten ook plannen hebben om een TV SDK uit te brengen, bedoeld voor ontwikkelaars die software willen maken voor de Apple TV.

De Apple TV zou een mooie ‘one more thing’ voor Apple CEO Tim Cook zijn, die dit jaar zijn WWDC-debuut maakt. Eerder werden tijdens zo’n moment Facetime (2010) en iTunes Match (2011) aangekondigd. Het is trouwens best aannemelijk dat Tim Cook helemaal niet op het podium komt tijdens de keynote van WWDC 2012. Schiller zou wel eens Apple’s publieke gezicht kunnen worden, net zoals Steve Jobs het in voorgaande jaren was. Schiller is ook de man die moet zorgen dat Apple een cool imago blijft houden.

Wat denk jij?


Poll niet zichtbaar? Via deze link wel!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 juni 2012, 22:30
Categorieën Geruchten, iDevices, iOS
Onderwerpen wwdc 2012, wwdc 2014 uitgelicht

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.