itunes-store

‘Apple gaat in 2016 muziek in hogere kwaliteit aanbieden’

Apple zou nog steeds bezig zijn met een high-res muziekformaat voor de iTunes Store en Apple Music, bedoeld voor het streamen van muziek in extra hoge kwaliteit.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Apple zou plannen hebben om in 2016 een hogere kwaliteit audioformaat te gaan gebruiken. Dat beweert de Japanse website Macotakara op basis van bronnen uit de muziekindustrie. De Japanners vingen de geruchten op op het Portable Audio Festival in Tokio.

itunes-store

Insiders zouden hebben gezegd dat Apple een hi-res audioformaat heeft ontwikkeld, dat bedoeld is om muziek te streamen met een sample rate van 96 kHz en 24-bit bitdiepte. Mogelijk is dat bedoeld om een hogere kwaliteit muziek voor Apple Music te kunnen aanbieden. Of dat een sterke verbetering is ten opzichte van de huidige kwaliteit is moeilijk te zeggen, omdat Apple geen details heeft gegeven over de sampling-frequentie.

Het is niet de eerste keer dat Apple bezig zou zijn met een betere kwaliteit audioformaat. In 2013 beweerde muziekexpert Robert Hutton dan Apple bezig was om een betere kwaliteit audio voor de iTunes Store te ontwikkelen. Op dat moment was Apple Music nog niet aangekondigd. Hetzelfde jaar beweerde Macotakara ook al dat Apple bezig was met HD Audio. Het zou een uitkomst zijn voor mensen die nu zijn aangewezen op muziekdiensten zoals Tidal.

In het verleden beweerde muzikant Neil Young ook al eens dat hij met Steve Jobs had gesproken over verbeterde audiokwaliteit voor de iTunes Store. Daar kwam niets van terecht, want Young bracht uiteindelijk zijn eigen muziekspeler op de markt, de PonoPlayer. Een succes was dat niet.

Wat is high-res audio?

Bij high-res audio is spraken van geen of minimale compressie, waardoor de muziekkwaliteit beter is dan van een mp3-bestand. Terwijl bij mp3 door compressie de details verloren gaan en het bereik kleiner wordt, is dat bij high-res audio niet het geval. De bestanden zijn uiteraard wel een stuk groter.

Ter vergelijking: bij een gewone cd is sprake van een 16-bits bitdiepte en 44,1 kHz (samples per seconde). Bij hi-res audio wordt zoveel mogelijk de kwaliteit van de geluidsopname in de studio benaderd en is er meestal sprake van een bitdiepte van 24-bit en een sample rate van 192 kHz*. Lightning-kabels ondersteunen dit al. De hogere sample frequentie en bitrate zorgen voor betere weergave, groter bereik en meer details.

*Het audioformaat waar Apple mee bezig is, zou een sample rate van 96 kHz hebben (zoals bovenaan dit artikel genoemd), dus dat is lager dan de hier genoemde sample rate van 192 kHz.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 december 2015, 9:40
Categorieën Apple, Geruchten
Onderwerp audio

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.