rainto

Apple reageert op BBC-documentaire over werkomstandigheden

Een BBC-documentaire brengt de werkomstandigheden bij toeleveranciers van Apple in kaart. Volgens Apple schetst de video een onjuist beeld.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

raintoVanavond om 22:00 uur Nederlandse tijd kun je kijken naar een BBC-documentaire over werkomstandigheden in fabrieken die Apple-producten maken. Voorafgaand aan de documentaire heeft Apple alvast gereageerd: ze zijn het sterk oneens met de conclusies uit het programma en vinden dat er geen ander bedrijf is dat zoveel aan de werkomstandigheden doet. Het probleem is alleen: als je als televisiemaker een soortgelijke documentaire over de toeleveringsketen van Huawei of LG maakt, kijkt geen hond.

Het is dan ook “begrijpelijk” dat de BBC voor luxemerk Apple heeft gekozen. Aan de voorkant ziet het er prachtig uit, maar aan de achterkant is menselijke ellende aan te treffen. De BBC ging undercover in de toeleveringsketen van Apple en concludeerde dat partijen zich niet altijd aan beloftes houden. Bij fabrieken van Pegatron worden regels rondom werkuren, ID-kaarten, slaapzalen, werkoverleg en jeugdige medewerkers regelmatig geschonden. Ook filmde de BBC hoe uitgeputte medewerkers tijdens een 12 uur durende ploegendienst in slaap waren gevallen. Een medewerker moest 18 dagen aan één stuk werken, ook al diende hij verzoeken in voor een dagje vrij.

apples-broken-promises-bbc-one

Apple’s reactie:

We are aware of no other company doing as much as Apple to ensure fair and safe working conditions. […] We work with suppliers to address shortfalls, and we see continuous and significant improvement, but we know our work is never done.

Update: Heb je de documentaire gemist? Op YouTube is een opname van de documentaire verschenen:

https://www.youtube.com/watch?v=AVaTl2kW6YU

slapende medewerkersVolgens Apple is het gebruikelijk dat medewerkers een tukje doen tijdens pauzes. Ze gaan onderzoeken waarom juist deze medewerkers aan het slapen waren tijdens werkuren. Naast de problemen over werkuren heeft de documentaire ook bewijzen opgeleverd dat er illegale tin uit een mijn wordt gewonnen.

Apple brengt jaarlijkse rapportages uit, waarin ze uitleggen hoe ze maatschappelijk verantwoord omgaan met werkomstandigheden, milieu en andere factoren in voornamelijk China. De Pegatron-fabriek in Breda was onlangs ook negatief in het nieuws omtrent de werkomstandigheden, die volgens medewerkers erbarmelijk was.

Wil je kijken, dan moet je om 22:00 uur Nederlandse tijd inschakelen op BBC One.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 december 2014, 15:50
Categorie Apple
Onderwerpen bbc, werk

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.