Apple-patent beschrijft speciale accessoires voor iPhone-camera

Apple heeft patent gekregen op een slim bevestigingssysteem voor camera-accessoires op iPhones en iPod touches.

olloclip telelensDe iPhone is een populair toestel om foto’s mee te maken. Maar als je wat meer mogelijkheden wilt, ben je al snel aangewezen op verschillende hulpmiddelen. Bijvoorbeeld voor zoomen, groothoekfoto’s of zelfs voor filters. Er zijn verschillende losse accessoires verkrijgbaar die dat nu al mogelijk maken. Omdat Apple-producten geen eigen bevestigingsmethode hebben, kun je die vaak over je toestel schuiven. Uit een nieuw patent blijkt dat Apple zelf ook over dergelijke accessoires nadenkt. Apple onderzoekt al sinds 2010 mogelijkheden om apparaten, zoals de iPod touch en iPhone, uit te rusten met camera-accessoires zoals losse objectieven.

Patently Apple ontdekte het patent en merkt op dat dit al het derde patent is waarin accessoires voor de camera worden beschreven. In september 2010 is Apple’s onderzoeksafdeling ermee gestart, zo bleek destijds uit een patentaanvraag. In een patentaanvraag eerder dit jaar beschrijft Apple vervolgens een wat geavanceerder mechanisme met een magnetische sluiting. Het patent dat vandaag werd ontdekt gaat nader in op de verschillende bevestigingsmechanismen voor dergelijke accessoires.

Wat volgt is een nogal technische beschrijving van het bevestigingssysteem. Een van de manieren die wordt beschreven is een ring rondom de camera, waarbij de lens of het objectief op het toestel geschroefd worden. Het systeem zorgt ervoor dat het objectief op zijn plaats blijft. Ook wordt een tweede mechanisme beschreven die het mogelijk maakt om het bevestigde objectief te draaien zonder dat het losraakt. Een objectief kan verwijderd worden door het eerste bevestigingsmechanisme in tegenovergestelde richting los te draaien.

Systemen die uitsteken en aan de buitenkant van een apparaat bevestigd worden zijn vaak kwetsbaar bij valpartijen en dergelijke. Het patent beschrijft een implementatie die ervoor moet zorgen dat er in dergelijke situaties zo min mogelijk schade ontstaat. Normaal gesproken zou het bevestigingssysteem kunnen afbreken of anderszins schade kunnen ondervinden. Maar ook daar heeft Apple iets voor bedacht. Het systeem werkt als volgt: als er – door een val of anderszins – kracht op een accessoire wordt uitgeoefend, zal het automatisch loslaten. Dit is vergelijkbaar met de manier waarop Apple’s opladers voor MacBooks werken. Die zijn met een magneet verbonden en laten vanzelf los als iemand achter je kabel blijft hangen bijvoorbeeld.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 maart 2014, 15:26
Categorie Apple
Onderwerp camera

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.