Apple-patent beschrijft nieuwe iOS-interface met 3D-gestures

Een nieuw Apple-patent beschrijft een 3D-interface voor iOS die je kunt bedienen met swipes en andere veegbewegingen boven je scherm.

Apple-patent 3D iOSEen nieuw Apple-patent beschrijft een driedimensionale interface voor iOS, die je kunt bedienen met behulp van touchcommando’s die ook boven het scherm uitgevoerd kunnen worden. De iPhone of iPad ziet met behulp van nabijheidssensoren waar je vingers zich boven het scherm bevinden. Het is hierdoor bijvoorbeeld mogelijk om dingen op het scherm naar ‘boven’ te tillen, door met je vingers van het scherm weg te trekken.

Een knijpbeweging waarmee je van het iPhone-scherm weg beweegt kan volgens het patent ook worden gebruikt om bepaalde handelingen uit te voeren. Boven het scherm kun je vervolgens vegen om het geselecteerde onderwerp te bewegen, waarna je hem weer dieper de interface indrukt door het scherm weer aan te raken.

De interface van iOS zou deels driedimensionaal moeten zijn om de nieuwe besturingsmethode natuurlijk aan te laten voelen. Daar heeft Apple met iOS 7 wel alvast de eerste stappen voor gezet: de semi-transparante menu’s in bijvoorbeeld het Bedieningspaneel en Berichtencentrum geven een gevoel van diepte door het scherm dat zich daarachter verbergt vervaagd te tonen.

Het is bij patenten altijd de vraag of Apple er iets mee gaat doen. De besproken 3D-interface zou een iPhone vereisen die veel meer nabijheidssensoren bevat, iets waar we tot nu toe nog niks over hebben gehoord. Bovendien lijkt de integratie van zo’n systeem lastig: je voegt immers mogelijkheden toe die alleen op het nieuwste iOS-apparaat gebruikt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 augustus 2013, 12:18
Categorie Apple
Onderwerpen 3d, ios 3, patenten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.