Apple organiseert Special Event op 26 januari, nieuwe tablet-geruchten

Apple zou in januari het Yerba Buena Center in San Francisco hebben gereserveerd, bedoeld om op 26 januari een belangrijk product aan te kondigen. De Apple Tablet wellicht?

tablet macVolgens de Financial Times heeft Apple een ruimte gereserveerd van 25 tot en met 27 januari 2010 in het Yerba Buena Centre in San Francisco. Dit zalencentrum ligt vlak naast Moscone West, waar Apple altijd de WWDC en waar ook Macworld plaatsvindt. Je kunt zelf controleren dat de agenda van YBCA op de betreffende dagen nog opvallend leeg is (zoals eigenlijk altijd op maandag/dinsdag/woensdag). Omdat Apple meestal op dinsdag nieuwe producten aankondigt, concludeert de Financial Times dat de werkelijke aankondiging op 26 januari is. Die aankondiging zou wel eens met de Apple Tablet te maken kunnen hebben.

We zijn op iPhoneclub wat terughoudend als het om het slaafs volgen van alle tabletgeruchten gaat. Meestal zijn het flinterdunne stukjes ‘bewijsmateriaal’ die makkelijk uit een dikke duim (of uit Photoshop) gezogen kunnen worden. Maar het zijn er sinds gisteren zoveel, dat het de moeite loont om ze eens op een rijtje te zetten – zeker omdat ook de kwaliteitsmedia zich er nu mee gaan bemoeien.

Apple zou iPhone-ontwikkelaars de opdracht hebben gegeven om demo’s voor te bereiden van applicaties met een grotere schermresolutie. Het zou gaan om een scherm met een hogere resolutie van de iPhone en iPod touch. Volgens Silicon Valley Insider zijn demo’s bedoeld om in januari te laten zien op een nieuw apparaat, mogelijk de tablet.

mac touch

“They’ve told select developers that as long as they build their apps to support full screen resolution—rather than a fixed 320×480—their apps should run just fine,” zei de bron. Verder gaat de website er vanuit dat het apparaat weliswaar in januari al aangekondigd wordt, maar pas in maart in de verkoop gaat.

De al eerder genoemde Financial Times schrijft in een ander artikel dat Apple ook jacht maakt op eigenaren van Amerikaanse tv-netwerken, waaronder CBS, Walt Disney en Viacom. De bedoeling is om een abonnementdienst voor tv-programma’s op te zetten, waarmee je via internet kunt kijken. De dienst zal worden aangeboden via iTunes. Het artikel komt grotendeels overeen met wat de Wall Street Journal maandag al schreef. Het verband met de tablet is niet direct duidelijk, maar het artikel noemt ook de plannen van tijdschriftuitgeverijen Time Inc en Condé Nast om digitale edities van hun magazines te maken. Het zou daarbij niet eens alleen om Apple gaan, maar ook om tablets van HP en Samsung. “Apple is preparing an announcement next month that many anticipate will be the official unveiling of its tablet, but the company has so far declined to confirm the existence of the device,” schrijft Financial Times. “Wall Street analysts expect mass production of an Apple tablet to begin as early as February.”

Geruchtensite Boy Genius Report weet het (bijna) zeker: er komt een Apple-tablet en wel eentje met een 7 inch scherm. Ze baseren zich daarbij op informatie van een “very connected source”. Iedereen denkt dat de tablet een formaat van 10 inch krijgt, maar de bron weet 100% zeker dat het om een 7 inch Apple Tablet gaat. Die wordt in januari aangekondigd. Het zou trouwens ook een aanvulling op het 10 inch model kunnen zijn.

Analist Gene Munster denkt dat er 75% kans is dat er in januari een Apple-evenement plaatsvindt. Hij verwacht echter dat er maar 50% kans is op een Apple Tablet. Volgens hem komt de tablet eind maart op de markt. Munster neemt de tablet voorlopig nog even niet mee in zijn berekeningen maar ziet wel potentie: “While the tablet is not currently in our model, we believe Apple could sell about 1.4M units if the tablet shipped in March, adding 2% to revenue.”

The iPhone Blog gooit het over een heel andere boeg: wat als Apple nou gewoon geen Tablet aankondigt, maar de iPhone 4.0, ter voorbereiding op een iPhone HD. Ze concluderen dat uit het feit dat iPhone OS 3.2 nog steeds niet geslignaleerd is (en er zijn ook geen geruchten over). Dat komt omdat Apple alle tijd investeert in een vierde generatie iPhone (niet noodzakelijk iPhone 4G genoemd). Toestellen zoals de Motorola Droid, de Nexus One en de HTC Touch HD2 hebben de afgelopen tijd nogal wat aandacht gekregen. Apple wil niet achterblijven en lanceert ook zo’n toestel. Ze leggen een verband met een andere aankondiging: in januari 2007 toonde Steve Jobs de bijna definitieve versie van de Apple TV en introduceerde daarna de iPhone. Deze keer zou Apple de iPhone HD kunnen aankondigen en daarna de Apple Tablet.

Voor wie een wat nuchterder blik op de hele zaak wil lezen, kan nog steeds terecht bij ons artikel: De Apple Tablet: kansen en mogelijkheden.

Foto: CC Flickr, nDevilTV

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 december 2009, 10:43
Categorieën Geruchten, iDevices
Onderwerpen apple, geruchten, yerba buena center

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.