Apple ontkent belastingontwijking in verklaring aan Amerikaanse Senaat

Apple CEO Tim Cook gaat de Amerikaanse Senaat uitleggen waarom ze niet aan belastingontwijking doen. In een verklaring is het complete verhaal alvast te lezen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

tim-cook-belastingOp 21 mei moet CEO Tim Cook uitleg geven over het belastingbeleid van Apple. De Amerikaanse Senaat is van mening dat Apple met trucs belastingaanslagen omzeilt, terwijl dat geld eigenlijk in de Amerikaanse staatskas terecht zou moeten komen. In een officiële verklaring heeft Apple alvast uiteengezet wat het standpunt van Apple is. Hetzelfde verhaal zal Tim Cook morgen aan de Senaat presenteren. Het komt erop neer dat Apple een herziening van het belastingstelsel wil en dat ze met een bedrag van bijna $6 miljard (fiscaal jaar 2012) voldoende belasting betalen.

“Apple is waarschijnlijk de grootste betaler van zakelijke inkomstenbelasting in de VS”, schrijft Apple in de verklaring. “Deze betalingen zijn goed voor $1 van elke $40 aan zakelijke inkomstenbelastingen die de Amerikaanse fiscus vorig jaar inde”. Volgens Apple ligt de het percentage belasting dat ze betalen rond de 30 procent.

Apple vindt ook dat ze een aanjager van economische groei zijn, door de werkgelegenheid die zie bieden, de directe verkopen en de appeconomie rondom telefoons en tablets. Het bedrijf wijst op het datacenter dat in North Carolina is gebouwd en de plannen om toekomstige Macs in de VS te laten produceren. Apple vindt dat ze aan de wet voldoen en dat ze ook handelt naar de geest van de wet. “En Apple betaalt alle vereiste belastingen, zowel in dit land als in het buitenland”. Verder legt de verklaring uit waarom er miljarden wordt geleend om aandelen terug te kopen, terwijl ook de gigantische cash-reserve aangesproken had kunnen worden. Volgens Apple is de beslissing in het belang van de aandeelhouders. Tenslotte dringt de verklaring aan op een hervorming van het belastingstelsel, omdat het huidige systeem teveel is afgestemd op het industriële tijdperk. In het huidige digitale tijdperk kan de VS door het huidige stelsel niet goed concurreren.

Wie de details wil weten van dat nieuwe systeem, kan het nalezen in de verklaring van Apple (PDF).

Update: The Guardian meldt, dat Apple in Ierland meerdere dochterbedrijven heeft, die geen of bijna geen belasting betalen. Het gaat om drie dochterbedrijven, die geen belasting verschuldigd zijn. Een voorbeeld is Apple Operations International, dat tussen 2009 en 2012 een omzet van 30 miljard dollar boekte. De administratie van het bedrijf wordt in de VS gedaan en ook de bestuursvergaderingen zijn in de VS, maar het heeft in de VS of in Ierland geen aangifte gedaan. Een ander bedrijf, Apple Sales International, verdiende tussen 2009 en 2012 zelfs 74 miljard, maar betaalde daarover in 2011 maar 0,002% belasting. Senator John McCain, de voormalige presidentskandidaat, noemde Apple “de belichaming van belastingcreativiteit”.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 mei 2013, 11:21
Categorie Apple
Onderwerp belasting

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.