Apple Stores verdienen 45 euro per bezoeker

Apple haalt per bezoeker aan de Apple Store een omzet van 45 euro binnen. Dat blijkt uit berekeningen op basis van bezoekersaantallen en omzetten.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

apple-store-amsterdamMisschien ben je al heel vaak de Apple Store ingelopen zonder iets te kopen. Alle mensen die rondhangen bij de MacBooks om hun e-mail te checken, dat levert toch helemaal niets op? Toch wel: voor elke persoon die het afgelopen kwartaal de fysieke Apple Store bezocht, verdiende Apple $57,60 (ongeveer 45 euro). Dat blijkt uit een analyse van Horace Dediu van Asymco. Apple kreeg het afgelopen kwartaal 7 procent meer bezoekers in de winkels en die gaven een recordbedrag per persoon om. De Apple Stores verdienen twee keer zoveel per vierkante voet als juwelier Tiffany & Co. Van die 58 dollar omzet per bezoeker blijft er zo’n 12 dollar winst over.

visitors apple storeIn de gemiddelde Apple Store kwamen afgelopen kwartaal 250.000 bezoekers. In hetzelfde kwartaal in 2010 waren dat 170.000 bezoekers. Qua omzet boekte de gemiddelde winkel $13,1 miljoen, in vergelijking met $12,2 miljoen een jaar geleden.

Apple had aan het einde van het kwartaal (dat eindigde in maart) 402 retailwinkels wereldwijd, waarvan 151 buiten de VS. Eén daarvan is in Nederland, maar er komen snel meer bij. In het fiscale jaar 2013 (dat niet helemaal gelijkloopt met het kalenderjaar) is Apple van plan om nog eens 30 nieuwe winkels te openen. Opvallend aan die ontwikkeling is dat retailers het steeds moeilijker krijgen door showrooming: consumenten komen in de winkel advies vragen en bestellen het product vervolgens online, omdat de prijs daar veel lager is. Apple heeft geen last van die ontwikkeling.

john-browettDat het zo goed gaat met de Apple Stores is eigenlijk opmerkelijk, omdat er momenteel geen hoofd retailwinkels is. Voormalig Dixons-topman John Browett (zie foto) volgde in april 2012 Ron Johnson op, die naar het Amerikaanse warenhuis JC Penney vertrok. Beide mannen hielden het maar kort vol. John Browett vertrok in oktober 2012 alweer en gaf later toe dat hij niet goed in de bedrijfscultuur van Apple paste. Ron Johnson bleek bij JC Penney ook niet goed te aarden en werd weggestuurd. Daarna ontstonden er al snel geruchten dat Johnson misschien terugkeert bij Apple om orde op zaken te stellen. Maar tot nu toe is daar geen sprake van. Johnson was samen met Steve Jobs verantwoordelijk voor het enorme succes van de Apple Stores. Hij zorgde ervoor dat elke Apple Store voldoet aan de perfectionistische eisen die Apple eraan stelt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 mei 2013, 21:49
Categorie Apple
Onderwerp apple store

Apple Store

Lees alles over de Apple Store: waar vind je Apple Stores, wat is er zo bijzonder aan en hoe kun je er terecht voor reparaties? Hieronder vind je alle info op een rij!

Apple Store

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.