Apple onderzoekt e-ink voor iOS-apparaten

Apple onderzoekt de mogelijkheden om e-ink in iOS-apparaten te gebruiken. Daarmee wordt de tekst net zo scherp als bij e-readers, maar je hebt wel een kleurenscherm.

Verstokte gebruikers van een e-reader hebben soms wat moeite met de iPad. Ze zijn niet gewend aan het glimmende scherm en lezen liever een boek op een monochroom e-inkscherm, dat eruit ziet als echt papier. Maar in een recente patentaanvraag is te zien, dat er ook voor Apple nog wel mogelijkheden zijn om zich op elektronisch papier te storten. De patentaanvraag beschrijft een hybride systeem, waarbij je scherpe teksten kunt vertonen bij verschillende lichtomstandigheden. Je zit dan niet aan een monochroom scherm vast, maar kunt kleuren, afbeeldingen en video’s op het scherm laten zien. Bij gangbare e-readers is dat lang niet altijd mogelijk. Apple diende in oktober 2009 al het patent in voor: ‘Systems and Methods for Switching Between an Electronic Paper Display and a Video Display’ maar zoals gebruikelijk duurt het altijd even voordat de Amerikaanse Patent Office de details naar buiten brengt.


Het hybride systeem dat Apple voorstelt gebruikt een combinatie van elektronisch papier en een traditionele kleuren-LCD of OLED-scherm. Daarbij staan de sterke punten van beide technologieën voorop. Een transparant e-inkscherm ligt bovenop een kleuren-LCD met achtergrondverlichting of OLED-scherm. Daar bovenop ligt een aanraakgevoelig glaspaneel. Het e-inkscherm zorgt voor scherpe weergave van teksten, terwijl het kleurenscherm de grafische toepassingen laat zien.

Apple is niet de eerste met een dergelijke uitvinding, want Pixel Qi maakte eerder al een hybride e-inkscherm waarbij je kunt wisselen tussen e-ink en kleuren-LCD. Toch bevat Apple’s patent wat slimme handigheidjes, zoals het automatisch analyseren van de content die je wilt bekijken, waarna het scherm zelf bepaalt welke schermmodus moet worden gebruikt. Bij een webpagina met tekst en video krijg je de tekst te zien via het e-inkscherm, terwijl de video wordt afgespeeld via het kleurenscherm dat eronder ligt.

Meer info: Apple-patent

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
9 april 2011 om 11:25
Onderwerp
Categorie
iDevices
7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.