MacBook lader met opzetstuk

Apple start omruilprogramma Apple-lichtnetadapters vanwege schokgevaar

Apple roept verschillende opladers voor de Mac en iPad terug in verband met schokgevaar. Ook in Europese landen zouden deze opladers verkocht zijn.
Lars Paymans - · Laatst bijgewerkt:

Nieuwe en oude lichtnetadapter voor omruilprogramma.

Apple heeft in een persbericht laten weten bepaalde opzetstukjes voor opladers van de Mac en iPad terug te roepen, omdat deze in enkele gevallen elektrische schokken kunnen veroorzaken. De opladers zouden ook in Europa verkocht zijn.

Apple roept de opzetstukjes (zogenaamde ‘duckheads’, zie foto) van de lichtnetadapters terug omdat ze in sommige gevallen een elektrische schok aan de gebruiker kunnen geven als de lader met het stopcontact verbonden is.

Lichtnetadapters verkocht tussen 2003 en 2015

Volgens het persbericht zijn de lichtnetadapters voor de Mac en iPad verkocht in de periode tussen 2003 en 2015. Ook de stekkers uit het accessoirepakket Apple World Traveler Adapter Kit (internationale reisstekker) zijn getroffen. Er zijn bij Apple wereldwijd 12 gevallen bekend waarbij een adapter een dergelijke schok veroorzaakte.

Verschillende lichtnetadapters.

Geldt niet voor kleine iPhone-laders

Deze situatie is niet van toepassing op de kleinere opladers die bij de iPhone geleverd worden. Dit zijn de kleinere USB Power Adapters, die gewoon veilig zijn. Het gaat bij de terugroepactie dus specifiek om de opzetstukjes voor de ‘dikkere’ laders van iPad en MacBooks.

Betrokken producten

Het gaat om de producten die je hieronder ziet:

MacBook lader met opzetstuk
Opzetstuk voor MacBook-stroomadapter

iPad-lader opzetstuk
Opzetstuk voor iPad-stroomadapter (vaak 12 Watt)

World Travel Adapter Kit
World Travel Adapter Kit (set met reisstekker-opzetstukken)

Deze adapters zijn veilig

Het is hierbij natuurlijk de vraag of jij ook een adapter hebt die potentieel gevaarlijk is. Op een speciale webpagina van Apple staan instructies waarmee je kunt zien of ook jouw oplader in deze groep valt. Dit kun je zien aan de binnenkant van de adapter door het stekkerdeel los te trekken van de oplader. Aan de binnenkant zie je vervolgens een EUR-logo óf vier, vijf of nul kleine cijfers staan. Alleen de adapters met cijfers of helemaal geen tekst zijn getroffen en komen in aanmerking voor een nieuw exemplaar. Opladers met het EUR-logo kun je zonder problemen verder gebruiken.

Zo werkt het omruilprogramma voor de Apple-lichtnetadapter

Je kunt de lichtnetadapter omruilen bij de Apple Store of een erkende Apple-serviceprovider. Je kunt er ook voor kiezen om online een vervangende adapter aan te vragen. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is een serienummer van een iPhone, iPad of Mac en je eigen Apple ID en deze website. Dit serienummer kun je vinden via onderstaande tip voor de iPhone en iPad, of via de ‘Over Mijn Mac’-menu optie op de Mac.

De webpagina om een nieuwe lichtnetadapter aan te vragen.

Nadat je alle gegeven correct ingevuld hebt, krijg je een bevestiging met een reparatienummer. Apple stuurt vervolgens de nieuwe lichtnetadapter naar het door jou opgegeven adres. Apple meldt dat er voor ontvangst van de nieuwe lichtnetadapter mogelijk getekend moet worden. De doos kun je vervolgens gebruiken om de getroffen lichtnetadapter retour te sturen.

Online een omruilverzoek indienen kan via deze link

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 januari 2016, 14:12
Categorie Apple
Onderwerp opladen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.