BabyTalk iPad

Apple boekte meer omzet met Macs dan met iPads

Voor het eerst in lange tijd boekte Apple meer omzet met de Mac-divisie dan met de verkoop van iPads. Gaat de iPad nu al de iPod achterna?

astropad-mac-ipadAls het aan Apple ligt, zitten we momenteel in het post-pc-tijdperk. Maar daarmee bedoelen ze hopelijk Windows-pc’s, want de cijfers van het bedrijf laten iets anders zien. Voor het eerst in lange tijd maakt Apple weer meer omzet met Macs dan met iPads. Tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers van FQ2 2015 bleek dat Apple $5,6 miljard omzet boekte met Macs en $5,43 miljard met iPads. Toch is er nog hoop.

Tim Cook: ‘Probleem? Welk probleem?’

De verkoopcijfers van de iPad zakken al meer dan een jaar. Vorig jaar verkocht Apple nog 16,35 miljoen iPads in hetzelfde kwartaal, nu is het gezakt naar 12,6 miljoen stuks. Toch wil CEO Tim Cook niets weten van een terugval: in de presentatie op de kwartaalcijfers benadrukte hij juist de enorme groei van iPads in Japan en China. Ook heeft Apple een samenwerking met IBM, om te zorgen dat er in het bedrijfsleven meer iPads worden gebruikt. Maar het is de vraag of die zakelijker kopers de terugval bij consumenten kunnen goedmaken. Op termijn zou de iPad in de financiële cijfers van Apple wel eens in de categorie ‘Overig’ kunnen terechtkomen, samen met de iPod.

iPad verslaat de Mac nog steeds in aantallen

Dat Apple zoveel omzet maakt met Macs, ligt natuurlijk ook aan de hogere verkoopprijs. Als je puur naar de verkoopcijfers kijkt, gaat het nog niet eens zo slecht met de iPads. Er werden 4,6 miljoen Macs verkocht, maar daar tegenover staan wel 12,6 miljoen iPads. Ruim tweeënhalf maal zo veel dus. Toch was de enige echte winnaar opnieuw de iPhone: die was goed voor 69% van de totale omzet en de verkoop steeg opnieuw spectaculair, mede dankzij de iPhone 6 en 6 Plus. Volgens een schatting van Apple is 20% van de iPhone-gebruikers nu overgestapt naar zo’n iPhone met een groter scherm.

Tim Cook gaf toe dat de smartphones met groter scherm wel degelijk hebben gekannibaliseerd op de verkoop van iPads:

Have we had cannibalization? The answer is yes. We’ve seen cannibalization from the iPhone and from the Mac. It is what it is. But we’re not worried about that. At some point it will level out.

Wat China betreft: de verkoopcijfers daarvan stegen inderdaad. De iPad maakte z’n beste kwartaal ooit mee in China. Apple liet in deze regio zelfs groeicijfers te zien, terwijl de verkoop van tablets in het algemeen afneemt, ook in China. Deze regio heeft inmiddels Europa ingehaald als het op één na belangrijkste gebied qua afzetmarkt. In Noord- en Zuid-Amerika maakt Apple de meeste omzet.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 april 2015, 10:41
Categorie Apple
Onderwerpen ipad, mac

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.