Apple introduceert iPad Air met nieuw dunner ontwerp en snellere A7-chip

Apple heeft de iPad Air geïntroduceerd met een vernieuwd ontwerp in spacegrijs en zilver, een snellere 64-bits A7x-chip en een lagere prijs dan de iPad 4.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

iPad AirApple heeft dinsdagavond tijdens een speciaal persevenement in de Verenigde Staten de nieuwe iPad aangekondigd, met een nieuwe naam: iPad Air. Meest opvallende vernieuwing is een compacter ontwerp dat we al van de iPad mini kennen. Daarnaast is de iPad Air uitgerust met de snellere A7-chip die Apple in september voor de iPhone 5s introduceerde. Ook de nieuwe iPhone-kleuren zijn doorgetrokken naar de iPad-lijn, die in zilver/wit, spacegrijs zal worden aangeboden. De iPad Air is vanaf 1 november in Nederland en België verkrijgbaar vanaf 479 euro voor de Wi-Fi-variant en 599 euro voor de 3G/LTE-variant.

Smaller ontwerp met dezelfde schermresolutie

iPad AirApple heeft voor de vijfde generatie iPad gekozen voor een smaller ontwerp wat we al van de iPad mini kenden. Dit kenmerkt zich vooral door een behuizing die minder breed is dan bij zijn voorganger en een smallere schermrand heeft, de zogeheten ‘bezel’. Daardoor lijkt de iPad Air — meer dan voorheen — op zijn jongere broertje, de iPad mini. Het apparaat is twintig procent dunner dan de iPad 4 en is in omvang met 24 procent afgenomen. Volgens Apple is dit mogelijk doordat de A7-chip efficiënter is en een minder grote batterij heeft zonder dat daarmee de accuduur geweld wordt aangedaan. De accuduur is dan ook nog steeds 10 uur.

De iPad Air is voorzien van hetzelfde 9,7-inch Retina-scherm als de iPad 4 met een schermresolutie van 2048 x 1536 pixels, waarbij je de pixels niet van elkaar kunt onderscheiden. Het smallere ontwerp heeft ook invloed op het gewicht van de iPad. Die is afgenomen van 635 gram (Wi-Fi-model) naar 469 gram, en daarmee 28 procent lichter. Apple introduceerde iPhone 5s in september in drie nieuwe kleuren: zilver, spacegrijs en goud (champagne). Die nieuwe kleuren, met uitzondering van goud, maken nu ook hun opwachting voor de iPad.

Onder de motorkap: snellere en sterkere A7-chip, M7 motion processor

Dankzij de nieuwe snellere A7-chip moet de iPad bovendien weer een beetje sneller zijn dan de vierde generatie. De nieuwe chip is gebaseerd op de A7-chip van de iPhone 5s en zou naast een betere algehele performance (apps die 2 x sneller openen, basisacties die vloeiender verlopen) ook betere grafische prestaties moeten bieden.

De iPad Air heeft ook de M7 motion processor van de iPhone 5s, die onafhankelijk van de cpu bepaalde taken kan uitvoeren en praat met de accelerometer, gyroscoop en het kompas. De M7 fungeert bijvoorbeeld als stappenteller, ook als een specifieke app niet actief is. De nieuwe iPad Air is uitgerust met twee maal snellere 802.11 n Wi-Fi-technologie, die snelheden tot wel 300 Mbps mogelijk moeten maken. Apple heeft de camera van de iPad Air geüpgradet naar een 5 megapixel-camera waarmee het mogelijk is om 1080p HD-video op te nemen. Aan de voorzijde bevindt zich een nieuwe FaceTime HD-camera (720p) en dubbele microfoons.

Uitvoeringen en prijzen

De iPad Air is in de kleuren spacegrijs en zilver verkrijgbaar met 16, 32, 64 of 128 GB opslagcapaciteit. De prijzen hiervoor zijn respectievelijk 479, 569, 659 of 749 euro. Dit geldt voor de Wi-Fi-versie. De iPad Air met 3G/LTE wordt in dezelfde configuraties voor respectievelijk 599, 689, 779 of 869 euro verkocht.

Meer informatie: iPad in Apple Store

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 april 2017, 11:37
Categorie iDevices
Onderwerp ipad air

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.