Apple haalt Nike-ontwerper in huis (update)

Apple heeft Nike Fuelband-ontwerper Ben Schaffer in dienst genomen om te werken aan een mogelijke iWatch.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

ben-shaffer-schoenenApple lijkt grootse plannen te hebben met draagbare technologie, ook wel bekend als wearables. Nadat ze eerder een fitnessexpert van Nike in huis haalden is er nu opnieuw een medewerker van Nike overgestapt. Ben Shaffer werkte aan de Flyknit-sportschoenen en gaat volgens geruchten nu aan de slag met de iWatch. Er zijn al nauwe banden tussen Apple en Nike, want Apple CEO Tim Cook maakt deel uit van het bestuur van Nike en Nike is al jarenlang een partner die fitnessfuncties op de iPods levert. Apple-topmannen Tim Cook en Bob Mansfield zijn fanatiek gebruiker van de Fuelband.

Update: In tegenstelling tot eerdere berichten was Shaffer niet de ontwerper van de Nike+ Fuelband.

Nike heeft inmiddels bevestigd dat Ben Shaffer is vertrokken. Hij was er tot voor kort Studio Director van de Innovation Kitchen, een R&D-lab voor nieuwe productontwerpen. Dit is ook de plek waar de Fuelband en Flyknit-schoen zijn ontstaan. Apple zou plannen hebben om een soortgelijke gezondheids- of sportarmband te maken, maar dan in de vorm van een horloge. Er zouden fitnessfuncties in moeten zitten.

nike-fuelbandDe aanstelling van Shaffer bevat aanwijzingen welke plannen Apple heeft. Apple lijkt het roer met een fitnessproduct te willen omgooien, zoals Shaffer heeft laten zien met de Flyknit-schoenen. Die moesten extreem licht van gewicht zijn, maar toch gemaakt van sterk materiaal. Het is dezelfde manier waarop Jonathan Ive werkt: er moeten compleet nieuwe productieprocessen worden bedacht om de ontwerpen te kunnen realiseren. Bij de Flyknit-schoenen werden niet langer stukken textiel uitgeknipt en aaneen genaaid tot een schoen, maar de schoen wordt op het onderwerk gebreid. Daardoor zijn er minder naden en is er minder materiaalverlies. Er waren 195 iteraties nodig om de schoen perfect te maken. Het opnieuw uitvinden van productieprocessen is iets wat bij Apple goed past. Het maken van unibody MacBooks vergde bijvoorbeeld ook een andere manier van denken. En Apple staat erom bekend dat ze honderden prototypes maken voordat een product in seriefabricage kan worden gemaakt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 september 2013, 21:02
Categorie Apple
Onderwerpen fitness, iwatch, nike

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.