Apple brengt mobiel betaalsysteem dichterbij met nieuw patent

Apple heeft een nieuw patent op een mobiel betaalsysteem voor de iPhone bemachtigd, met verwijzingen naar NFC, Bluetooth en Wi-Fi.

iPhone mobiel betalenApple heeft een patent aangevraagd voor een mobiel betaalsysteem via Bluetooth. Daarbij legt de iPhone een draadloze verbinding met een verkooppunt, bijvoorbeeld een iBeacon, zodat je je iPhone als portemonnee kunt gebruiken. Om een betaling te doen hoef je de iPhone alleen tegen een kassa aan te tikken. Het patent beschrijft vooral de technische aspecten van het systeem en is nog niet aan Apple toegewezen.

Hoewel Apple in eerdere patenten een mobiel betaalsysteem heeft genoemd, legt dit nieuwe document uit hoe de systemen hierachter werken. Volgens het patent gebruikt Apple’s draadloze betaalsysteem bijvoorbeeld beveiliging vergelijkbaar met de Touch ID-beveiliging in de A7-chip van de iPhone 5s. Een beveiligd segment van de iPhone zou je betaalinformatie versleuteld bewaren, die onder een alias naar bijvoorbeeld een kassa wordt verstuurd.

Het draadloze iPhone-betaalsysteem kan volgens het patent gebruikmaken van een NFC-ontvanger om betalingen draadloos door te geven. Hoewel eerdere Apple-patenten ook NFC-functionaliteit hebben genoemd, zit de techniek nog niet in de iPhone verwerkt. In concurrerende smartphones wordt NFC wel gezien als een mogelijk systeem voor mobiel betalen.

NFC is volgens het patent maar één van de opties: Bluetooth kan op vergelijkbare wijze worden gebruikt. Bluetooth 4.0 kan op vergelijkbare wijze worden gebruikt om te betalen door een iPhone vlakbij een kassa te houden. Apple gebruikt de locatiebepalende functionaliteit van Bluetooth ook voor iBeacons, zodat bijvoorbeeld winkels alleen op specifieke plaatsen berichten kunnen tonen in een iPhone-app. Volgens het patent zou zelfs Wi-Fi een geschikte kandidaat zijn voor een mobiel betaalsysteem.

Het Apple-patent is een nieuwe hint naar een mobiel betaalsysteem voor de iPhone. Hoewel er ook geregeld ideeën worden gepatenteerd waar op korte termijn niks mee wordt gedaan, zagen we Apple de afgelopen jaren zich op meer manieren voorbereiden op deze toevoeging. Zo werd in iOS 6 Passbook geïntroduceerd, een ingebouwde iOS-app die in eerste instantie spaarkaarten en andere pasjes digitaal kan bewaren. Dit zou een prima plek zijn om ook je bankpassen te bewaren. De nieuwe Touch ID-scanner biedt daarnaast een interessante manier om je bankinformatie met een vingerafdruk te beveiligen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 januari 2014, 15:00
Categorie Apple
Onderwerpen mobiel betalen, patenten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.