Apple breidt datacenter in North Carolina uit en bouwt duurzame energievoorzieningen

Apple breidt het 1 miljard kostende datacenter in North Carolina uit met een kleiner complex van zo'n 2.000 vierkante meter evenals eigen faciliteiten om elektriciteit op te wekken.

Het huidige datacenter in Maiden, North CarolinaApple bouwt haar digitale wagenpark in rap tempo verder uit. Het bedrijf is onlangs begonnen met de bouw van een nieuw datacenter in Maiden, North Carolina, naast het huidige complex dat eind 2010 officieel zijn deuren opende. Destijds gingen er al geruchten dat Apple van plan was om het datacenter met een omvang van bijna 50.000 vierkante meter te gaan uitbreiden. Het nieuwe datacenter zal een kleine 2.000 vierkante meter beslaan. De totale kosten voor het project worden geschat op 1,9 miljoen dollar; het ‘oude’ datacenter in Maiden kostte maar liefst ruim een miljard dollar.

Uit de plannen die Apple naar de lokale overheid heeft gestuurd, blijkt dat de bescheiden uitbreiding plaats biedt aan elf extra serverruimtes die gekoppeld worden aan het al bestaande serverpark, zo meldt de lokale krant Winston Salem Journal. Daarmee is de nieuwe locatie aanzienlijk kleiner. Apple omschrijft het nieuwe datacenter in de plannen als een “tactical” datacenter en geeft ook alvast details over de beveiliging van het complex. Zo wordt het gebouw voorzien van zogenaamde “man trap”-beveiligingsdeuren aan weerszijden die ervoor zorgen dat iemand niet meteen toegang heeft tot de algemene serverruimte. Het gebouw wordt tevens omgeven door een 2,5 meter hoog hekwerk.

Vanzelfsprekend vragen datacenters als deze veel energie. Omdat Apple duurzaamheid hoog in het vaandel heeft, bouwt het bedrijf tegelijkertijd tegenover het nieuwe datacenter de grootste private locatie met zonnepanelen ter wereld evenals een complex om met behulp van afval elektriciteit op te wekken. Beide locaties produceren volgens Apple naar verwachting 120 miljoen kWh per jaar. Daarmee kunnen ruim 10.000 huishoudens een jaar lang van elektriciteit worden voorzien.

Maiden, North Carolina is niet de enige locatie waar Apple een nieuw serverpark bouwt. Ook in Reno, Nevada en Prineville, Oregon heeft Apple plannen om servercomplexen te bouwen. De serverparken zullen vermoedelijk plaats bieden aan de groeiende hoeveelheid data die Apple opslaat, zoals muziek, films, tv-programma’s, iCloud-data en de opslag van data voor Apple’s eigen kaartendienst. Mogelijk heeft Apple nog andere plannen voor de toekomst die de opslag van veel data vereisen. De autoriteiten van deze locaties verwelkomen Apple met open armen, mede door de werkgelegenheid die door de nieuwe serverparken wordt gecreëerd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 juli 2012, 11:33
Categorie Apple
Onderwerp datacenter

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.