iTunes Radio

Apple betaalt 0,13 cent per nummer voor iTunes Radio

Apple betaalt 13 cent per nummer aan platenlabels voor iTunes Radio. Dat blijkt uit deals die Apple met onafhankelijke muzieklabels wil afsluiten.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

itunes-radio-dealsiTunes Radio wordt een nieuwe muziekdienst van Apple, voorzien van reclame. Je kunt er gratis gebruik van maken zodra het in Nederland en België beschikbaar komt. Wat we echter nog niet wisten, zijn de financiële details van de deals die Apple met muzieklabels heeft gesloten. Uit informatie van de Wall Street Journal zijn nu voor het eerst cijfers bekend. Apple stuurde afgelopen week de voorwaarden naar onafhankelijke muzieklabels, waarbij ze de vergoeding per nummer, royalties en verdeling van advertentie-inkomsten nader specificeren. Apple betaalt in het eerste jaar van iTunes Radio 0,13 dollarcent per nummer aan de muzieklabels, telkens wanneer een nummer wordt gespeeld. Bovendien krijgen ze 15% van de netto advertentie-inkomsten.

In het tweede jaar gaat de vergoeding omhoog naar 0,14 cent per muzieknummer en 19% van de advertentie-inkomsten. Daarmee zit Apple net boven de 0,12 cent per nummer die rivaal Pandora betaalt. Bovendien zou Apple meer dan tweemaal zoveel royalties betalen aan artiesten. De voorwaarden zouden volgens WSJ identiek zijn aan de afspraken die Apple met grote platenmaatschappijen als Universal, Warner en Sony heeft gemaakt. Maar zij kregen naar verwachting wel een voorschot.

De royalty-afspraken liggen iets lager bij nummers die al in de iTunes-bibliotheek van een gebruiker aanwezig zijn. Ook bij populaire nummers die Apple in promotiebanners gebruikt zullen de royalties iets lager liggen. Nummers die luisteraars al binnen 20 seconden doorspoelen tellen niet mee, met een maximum van 2 nummers per uur.

Apple kondigde iTunes Radio aan tijdens de WWDC-conferentie begin juni. De muziekdienst met reclame zal dit najaar op iOS z’n debuut maken op de Mac, iPhone, Apple-tv, iOS 7-apparaten en Windows. Je kunt zelf een radiostation samenstellen op basis van een favoriete artiest. Apple kan iTunes Radio gebruiken om de verkoop van muziek via de iTunes Music Store te stimuleren. Aanvankelijk is iTunes Radio alleen beschikbaar in de VS. Wij schreven een tip hoe je iTunes Radio toch in Nederland kunt gebruiken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 juni 2013, 11:31
Categorieën Apps, Diensten, Mac & macOS
Onderwerpen itunes radio, muziek

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.