Apple activeert 4G op iPhone 5 bij Proximus

Bij de Belgische provider Proximus is 4G geactiveerd. Officieel is het netwerk van Proximus nog niet goedgekeurd door Apple.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iPhone-5-lteBelgische gebruikers op het Proximus-netwerk melden dat ze sinds kort gebruik kunnen maken van het 4G-netwerk. De functie blijkt nog niet voor iedereen beschikbaar; mensen die 4G al kunnen gebruiken zijn vooral ontwikkelaars die toegang hebben tot de betaversies van iOS 6.1. Volgens de Belgische website ZDNet is er een verband met iOS 6.1 beta 3, maar dat is niet helemaal zeker. Er zijn namelijk ook mensen die al eerder 4G konden gebruiken. Proximus bevestigt zelf ook dat er nu klanten met een iPhone 5 op het 4G-netwerk actief zijn. Er zou een aangepast carrier-bestand beschikbaar zijn.

Proximus is niet de officiële iPhone-aanbieder in België. Woordvoerster Frédérique Verbist van Proximus: “We hebben contact gehad met Apple met de vraag of ze iPhones op ons netwerk wilden toelaten. Hier is echter nog geen reactie op gekomen.” Apple wil vooraf de performance van 4G-netwerken van providers keuren, voordat ze toestemming geven om er met de iPhone 5 gebruik van te maken.

Proximus biedt sinds november de mogelijkheid aan om gebruik te maken van het 4G-netwerk. De iPhone 5 kan er in theorie gebruik van maken, maar dit functioneert niet automatisch omdat Apple eerst toestemming moet geven. Ontwikkelaars die al de mogelijkheid hebben om de betaversie van iOS 6.1 te installeren melden dat de 4G-toegang bij Proximus al is opengezet, vermoedelijk via een carrier-update. De woordvoerster van Proximus weet echter niet om hoeveel toestellen het gaat en hoe de zaken er bij Apple voor staan. Officieel heeft de provider nog niets gehoord.

iOS 6.1 komt vermoedelijk pas in januari beschikbaar voor alle gebruikers, niet alleen voor ontwikkelaars. “Ik blijf het enorm dwaas vinden dat Apple die LTE-netwerken eerst moet goedkeuren”, vindt iPhoneclub-lezer Nick. “Als een netwerk afgekeurd zou worden, zit je opgescheept met 3G wat hoe dan ook slechter is, dus ik zie niet in hoe dat zou kunnen bijdragen tot de “customer experience”. Bovendien is zo’n keuring een momentopname. Het is niet omdat je op het LTE netwerk van Proximus op dit moment hoge snelheden haalt (omdat er nog bijna niemand gebruik van maakt), dat dat zo zal blijven.”

Een carrier-update wordt draadloos naar nieuwe toestellen gestuurd. Je kunt hiervoor terecht in de Instellingen-app: ga naar Algemeen > Info. De carrier-bestanden bevatten instellingen per provider en geven aan welke diensten een operator kan aanbieden, bijvoorbeeld tethering.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 september 2013, 11:43
Categorie Providers
Onderwerp proximus

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.