Analisten schatten verkoopaantallen iPhone 4 op lanceringsdag: tussen één en anderhalf miljoen

Verschillende Wall Street-analisten hebben hun verkoopschattingen voor de iPhone 4 bekendgemaakt. Die lopen uiteen van 1 tot 1,5 miljoen op de dag van de lancering.

iPhone 4-lanceringAfgelopen donderdag ging in de Verenigde Staten, Japan, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk de iPhone 4 in de verkoop. Ruim een week eerder was het toestel al 600.000 keer voorbesteld, zo veel dat Apple nauwelijks aan de vraag kan voldoen en nieuwe voorbestellingen naar half juli verplaatste. Met honderden tegelijk stonden consumenten afgelopen donderdag in de rij voor het nieuwe toestel. Inmiddels komen de eerste Wall Street-analisten met hun schattingen wat betreft het aantal verkochte toestellen.

Volgens Oppenheimer-analist Yar Reiner is de iPhone 4 op de dag van de lancering 1,5 miljoen keer verkocht. Hierbij gaat hij uit van 600.000 voorbestellingen in de Verenigde Staten plus 100.000 niet-gereserveerde exemplaren die gekocht zijn bij Apple Stores (met een gemiddelde van 500 per winkel). Ook telt hij daarbij op de 50.000 exemplaren die in de winkels (45 per winkel) van elektronicaketen Best Buy zijn verkocht. Tot slot vermenigvuldigt hij het totaal daarvan met twee voor de internationale verkopen. Van de iPhone 3GS verkocht Apple in 2008 in het eerste weekend zo’n 1 miljoen toestellen.

Volgens Pipar Jaffray-analist Gene Munster had ruim driekwart van de iPhone 4-kopers al een iPhone. Hij kwam vrijdag eveneens met zijn eigen schatting. Hij gaat uit van 1 tot 1,5 miljoen verkochte toestellen in de eerste drie dagen na de lancering, dat is inclusief voorbestellingen. Volgens Munster is het echte aantal echter nogal irrelevant. Hij stelt dat Apple overduidelijk haar plekje in het bestedingspatroon van wereldwijde consumenten heeft veroverd en dat de iPhone-verkopen de aankomende jaren alleen maar zullen stijgen.

Andy Hargreaves, analist bij Pacific Crest Securities, gaat uit van 1 miljoen verkochte toestellen op de dag van de lancering en verwacht dat Apple tegen het einde van vandaag, 26 juni, de grens van 2 miljoen verkochte iPhones doorbroken zal hebben. Collega Katy Huberty van Morgan Stanley houdt zich liever bij de langetermijnverwachtingen en denkt dat Apple tegen het einde van volgend jaar meer dan honderd miljoen toestellen heeft verkocht.

Maandag zullen we het exacte aantal verkochte iPhone 4’s waarschijnlijk weten, want naar verwachting komt Apple dan met een persbericht.

Foto: Steve Rhodes (Creative Commons)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 juni 2010, 13:06
Categorieën Achtergrond, iDevices
Onderwerpen iPhone 4, verkopen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.