Amerikaanse overheid wil iPhones kunnen doorzoeken

De Amerikaanse overheid wil zich beroepen op de oude All Writs Act, een wet uit 1789. Daarmee willen ze afdwingen dat Apple toegang geeft tot iPhones van verdachten.

De Amerikaanse overheid wil Apple en andere smartphonemakers verplicht stellen, om toegang te geven tot versleutelde en geblokkeerde toestellen. Ze willen zich daarvoor beroepen op de All Writs Act, een wet uit het jaar 1789. Deze wet geeft federale rechtbanken de mogelijkheid om personen en bedrijven te verplichten mee te werken aan onderzoek.


security-passcode-lockupIn één zaak in Californië is al een beroep gedaan op deze wet: daarbij eiste de aanklager dat Apple meewerkt om de data van een iPhone leesbaar te maken. De betreffende iPhone is eigendom van een verdachte in de zaak. Door een beroep te doen op de All Writs Act kan een rechtbank Apple dwingen om elk beschikbaar middel toe te passen om de telefoon te ontgrendelen, zodat de inhoud doorzocht kan worden. Volgens rechtsgeleerde Jonathan Mayer van Stanford heeft Google in het verleden al meegewerkt aan dergelijke verzoeken en is de kans groot dat Apple het ook doet.

De website Ars Technica is in bezit van twee documenten, waaruit blijkt dat de federale overheid medewerking eist. De overheid liet eerder al blijken dat ze geen voorstander zijn van Apple’s plannen om de data op iOS-apparaten sterker te beveiligen. Nu zoeken ze nieuwe manieren om Apple te dwingen om de beveiligingsmaatregelen te omzeilen als er sprake is van een crimineel vergrijp. Als een iPhone is vergrendeld hebben opsporingsambtenaren geen mogelijkheden om de iPhone te doorzoeken. Mogelijk heeft Apple wel een manier om de beveiliging te doorbreken, is te lezen in één van de documenten dat via Ars Technica is gelekt:

Because the iPhone is locked, law enforcement agents are not able to examine the iPhone as commanded by the search warrant. Apple Inc, the manufacturer of the iPhone, may have the capability of bypassing the iPhone’s lock. This Application seeks an order requiring Apple to use such capability, so as to assist agents in complying to the search warrant.

‘We kunnen echt niet bij jouw informatie’

Apple kan er nog onderuit komen, als ze daadwerkelijk geen mogelijkheid hebben om toegang te krijgen tot de data. Volgens beweringen van Apple is dat ook het geval. Op de privacypagina van Apple staat: “Our commitment to customer privacy doesn’t stop because of a government information request.” Apple legt uit dat ze nooit met overheden hebben samengewerkt om een achterdeur in producten of diensten in te bouwen. Ook zegt Apple nooit te hebben toegestaan dat de overheid toegang krijgt tot de servers. Maar helemaal onmogelijk is het niet: minder dan 0,00385% van de klanten heeft ermee te maken gehad dat data werd vrijgegeven, na een verzoek van de overheid. Hoe laag dit percentage ook is, het is geen 0%. En als je bedenkt dat er 800 miljoen iOS-apparaten zijn verkocht, dan gaat het om meer dan 30.000 gevallen (er vanuit gaande dat bij elk iOS-toestel één eigenaar hoort). Apple zegt ook: “Only a small fraction of requests from law enforcement seek content such as email, photos, and other content stored on customers’ iCloud or iTunes accounts.” Ook hier geldt: een fractie is bij de enorme aantallen devices en klanten van Apple nog steeds een aardig voetbalstadion vol mensen. De huidige rechtszaak is interessant, want daaruit zal blijken of Apple iOS écht zo goed heeft dichtgetimmerd, of dat ze vooral een marketingverhaal hebben opgehangen.

Lees ook: Tim Cook over privacy: we vragen je altijd om toestemming

Op de pagina Legal Process Guidelines bij Apple kun je zien hoe Apple omgaat met verzoeken van de Amerikaanse overheid. Er is een soortgelijke pagina voor Europa.

Reacties: 13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.