Amerikaanse onderzoekers: ‘iPhone maakt je dik’

Hoewel een smartphone eenvoudiger meegenomen kan worden tijdens fysieke beweging, betekent dit niet dat veelgebruikers meer fysieke inspanning krijgen. Integendeel zelfs.

Een dik persoonDe iPhone, of beter gezegd het gebruik van smartphones, maakt je dik. Onderzoekers Jacob Barkley en Andrew Lepp van de Amerikaanse Kent State University onderzochten de relatie tussen het gebruik van smartphones en fitheid. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de televisie kun je je smartphone tijdens het bewegen eenvoudig meenemen. De onderzoekers namen aan dat dit fysieke inspanning positief zou beïnvloeden. Niets bleek minder waar: mensen die veel tijd — tot wel 14 uur per dag — aan hun telefoon besteedden waren minder fit dan leeftijdsgenoten die hun telefoon dagelijks slechts 90 minuten gebruiken.

Het onderzoek vond plaats onder ruim driehonderd studenten. Zij werden bevraagd over het gebruik van hun mobiele telefoon en de mate van persoonlijke beweging. Uit die groep werd van 49 studenten ook de fitheid en lichaamssamenstelling getest. Een van de ondervraagden gaf tijdens een interview aan dat hij van een BlackBerry naar een iPhone was geswitcht. “[…] Het vermindert mijn fysieke inspanning omdat ik voorheen op mijn Blackberry niet zo veel te doen had. Maar als ik me nu verveel kan ik alles wat ik wil downloaden.”

Het is voor zover bekend het eerste onderzoek dat de relatie tussen telefoongebruik en fysieke inspanning onderzoekt. De twee onderzoekers concluderen dat hun resultaten suggereren dat een persoon die zijn telefoon veel gebruikt risico loopt op een veelvoud van gezondheidsproblemen door een inactieve levensstijl.

Foto: swishphoto’s / Flickr Creative Commons

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 juli 2013, 11:15
Categorie Achtergrond
Onderwerpen onderzoek, smartphone

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.