Amerikaans patentbureau verklaart Steve Jobs’ iPhone-patent voorlopig ongeldig

Het Amerikaanse patentbureau USPTO heeft het iPhone-patent van Steve Jobs voorlopig ongeldig verklaard. Het patent zal opnieuw worden beoordeeld.

multitouch patentHet Amerikaanse patentbureau USPTO heeft Apple’s belangrijkste iPhone-patent voorlopig ongeldig verklaard. Dit geldt voor het hele patent, totdat er onderzoek is uitgevoerd. Patent nummer 7,479,949 werd in januari 2009 toegewezen aan Apple, twee jaar nadat de iPhone werd aangekondigd. Het patent, waarin Steve Jobs prominent als uitvinder wordt genoemd, werd regelmatig door Apple gebruikt in rechtszaken. Het omvat meerdere patentaanvragen uit de periode vanaf september 2006, toen nog niet bekend was dat Apple de iPhone zou maken.

Patent 7,479,949 is misschien wel het beroemdste patent van Steve Jobs. Hij staat er overigens niet alleen als uitvinder op, maar met een hele reeks andere bedenkers, waaronder de recent ontslagen Scott Forstall en de Nederlands klinkende senior-interfacedesigner Marcel van Os.

Het ongeldig verklaren van het patent wil niet zeggen dat Apple alle rechten op de uitvindingen kwijt is. Ook is dit patent niet het enige dat Apple in rechtszaken tegen Samsung en Motorola naar voren heeft gebracht. Als er na nader onderzoek wordt besloten dat het patent voorgoed ongeldig wordt verklaard verzwakt dat Apple’s positie in de strijd tegen andere fabrikanten van smartphones. Het betreffende patent beschrijft niet alleen de multitouch-functionaliteit van de iPhone, maar ook de gebruikersinterface en de software die op het apparaat draait.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 december 2012, 7:30
Categorie Apple
Onderwerpen apple, patenten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.