wwdc-2015-uitnodiging

Apple verbiedt keynote op alternatieve WWDC

Ontwikkelaars die geen WWDC-ticket hebben bemachtigd en daarom een alternatieve beurs bezoeken, kunnen de livestream van Apple niet kijken. Dat heeft Apple in een brief verboden.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

wwdc-2015-uitnodigingIeder jaar biedt Apple een beperkt aantal kaarten aan voor ontwikkelaarsconferentie WWDC. Niet iedereen slaagt er daarom in om een ticket te bemachtigen, maar ontwikkelaars die achter het net vissen kunnen altijd naar AltConf, dat ook dit jaar weer wordt georganiseerd door het Nederlandse team van Appsterdam. Daar kunnen ze workshops volgen, presentaties van prominente ontwikkelaars bijwonen en met z’n allen naar Apple’s keynote kijken.

Update: Inmiddels heeft Apple het beleid aangepast en mag AltConf gewoon de keynote streamen voor de bezoekers (zie verderop).

Tenminste, dat kon vroeger. Apple heeft de organisatoren van AltConf in een brief dwingend verzocht om de keynote niet te vertonen op een groot scherm. Sommige tickets voor AltConf kosten geld, wat betekent dat de organisatoren geld verdienen door Apple’s evenement te streamen.

Apple’s advocaten schrijven het volgende:

Apple investeert ontzettend veel in de content die tijdens WWDC wordt geleverd, waarvan de rechten door de Amerikaanse wet worden beschermd. Het openbaar streamen van Apple’s WWDC-content zoals AltConf dat wil doen schendt Apple’s copyrightrechten op deze content, waaronder Apple’s exclusieve recht om deze content in het openbaar te tonen. Dit is vooral het geval bij AltConf, dat geld verdient door deze content aan te bieden. Apple verzoekt daarom dat u de keynote niet openbaar gaat streamen en de video niet zal kopïeren, distribueren en Apple’s rechten niet zal schenden met de WWDC-videocontent.

Apple trekt een beerput open met de verzonden brief: er zijn wereldwijd immers honderden Keynote-feestjes, waarvoor ook geld wordt gevraagd zodat mensen kunnen meekijken. Zo kunnen Apple-fans bijvoorbeeld de huur van een zaaltje splitsen. Het streamen van de keynote is vrij makkelijk, omdat hij op de Apple TV, iPhone, iPad, iPod en Mac gratis bekeken kan worden. Het is onbekend of Apple andere evenementen dezelfde brief heeft toegestuurd, maar we vermoeden niet. Waarschijnlijk gaat het er vooral om, het enige alternatief voor WWDC dwars te zitten.

Apple’s WWDC-keynote gaat op maandag 8 juni om 19:00 uur Nederlandse tijd van start. Wat gaat Apple allemaal aankondigen en bespreken? Dat hebben we in een ander artikel alvast voorspeld.

Update: Apple geeft toch toestemming

Update 6 juni 2015: Na uitgebreide publiciteit op Apple-nieuwssites wereldwijd heeft Apple het beleid toch aangepast. Organisator Rob Elkin kreeg te horen dat AltConf toch de keynote mag vertonen op een groot scherm. Apple dacht aanvankelijk dat er betaald moest worden om toegang te krijgen tot AltConf. Maar nadat duidelijk was geworden dat er ook gratis toegangskaartjes zijn, draaiden ze bij. Het is nog steeds niet toegestaan om ontwikkelaarssessies van WWDC te streamen op een scherm. AltConf heeft 1.000 stoelen beschikbaar voor mensen die in San Francisco samen met ontwikkelaars willen kijken, maar niet zijn toegelaten tot WWDC.

Nog meer keynotes en parties

Ook elders in San Francisco kun je terecht voor het kijken van de livestream. Bedrijven zoals Twitter, Thoughtbot en InMobi gaan de keynote ook op grote schermen vertonen. Op de website WWDCparties.com zie je alle mogelijkheden om van een ontbijt te genieten, te eten en alcohol te nuttigen.

Zie ook ons artikel: Hoe overleef ik WWDC in San Francisco?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 juni 2015, 10:06
Categorie Apple
Onderwerp wwdc 2015

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.