Action haalt ontploffende reservebatterij uit winkels

Een reservebatterij voor iPhones en andere smartphones van de Action is geëxplodeerd. Action heeft daarom de batterij uit de winkels gehaald.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Action accu iPhoneEen externe iPhone-accu kan hartstikke handig zijn als je de iPhone wil opladen, maar dan moet deze batterij wel zorgvuldig gefabriceerd zijn. Dat bleek onlangs maar weer: de Action verkocht de goedkope SoundLogic Back-Up Battery, een externe accu voor smartphones met een capaciteit van 5600mAh. Klein probleem: deze accu bleek bij sommige kopers te ontploffen. Hierover verschenen al snel berichten op sociale media, waarna Action besloot om de batterij daarom snel van de markt te halen.


Action zegt in een reactie eerder nog nooit vergelijkbare klachten over de accu te hebben ontvangen. Toch is er voor gekozen om de batterij uit voorzorg uit de schappen te halen. De winkelketen zegt inmiddels druk bezig te zijn de accu te testen, om te zien of er inderdaad sprake is van een defect.

De ontploffende accu’s zorgen nogal voor een schrikeffect. Na de explosie ontstaat er aardig wat rook en producten in de buurt kunnen beschadigd raken. Helemaal ongehoord is het voorval echter niet: zelfs de accu in de iPhone is in zeldzame gevallen niet veilig voor een explosie. In 2009 schreven we bijvoorbeeld over een Nederlandse iPhone die in een handtas ontplofte. In 2012 zagen we de effecten van een batterij die opzwelt, vlak voordat hij mogelijk ontploft.

action lader explosie 2

action lader explosie

Veel smartphones en externe batterijen gebruiken een lithium-ion-polymeer-accu. Hierin zitten batterijcellen. Gaan deze cellen stuk, dan ontstaat er een gas waardoor de gehele batterij opgezwollen raakt. Dit gas is op zijn beurt ontvlambaar en kan een explosie veroorzaken.

Met andere woorden: bij een zeer klein aantal accu’s en smartphones kan een productiefout zorgen dat iets in de batterij scheurt, wat uiteindelijk een explosie veroorzaakt. Het is daarom aan te raden niet al te goedkope batterijen voor je iPhone te gebruiken. Deze accu’s zijn goedkoop met een reden, wat betekent dat de productie wellicht niet al te zorgvuldig verliep.

action-batterij-ontploffing-1

action-batterij-ontploffing-2

Tipgever: Bérènisze
Productfoto’s Action-batterij (c) PinkyPolish.nl.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 juli 2014, 11:32
Categorie Accessoires
Onderwerpen accu, batterij
17 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.