Aantal verzonden sms-berichten in Nederland daalde in 2011 voor het eerst

Een rapport van Opta stelt dat het aantal verzonden SMS-berichten in 2011 voor het eerst daalde. Het aantal mobiele abonnees met een internetabonnement steeg ondertussen.

WhatsAppHet aantal verzonden sms-berichten is in 2011 voor het eerst gedaald. Dit meldt telecomwaakhond Opta in de marktmonitor 2011. Dit is waarschijnlijk te danken aan mobiel internet, waarvan het aantal gebruikers volgens het rapport juist is gestegen. Apps zoals WhatsApp en Apple’s iMessage maken het mogelijk om berichten via internet uit te wisselen.

Het aantal verzonden sms-berichten daalde met 4 procent, van bijna 6 miljard naar 5,7 miljard berichten. Ondertussen steeg het aantal mobiele internet-abonnees: in 2010 waren dit er 5 miljoen, een aantal dat groeide naar 8,2 miljoen gebruikers in 2011. Deze internet-abonnementen leken weinig effect te hebben op mobiel bellen: het aantal gebruikte belminuten steeg met 2 procent, naar 11,5 miljard.

Het is niet verrassend dat het aantal verstuurde sms-berichten is gedaald, maar de cijfers van Opta laten de huidige staat van de telecommarkt zien. Providers klaagden in 2011 al over het dalende sms-gebruik dankzij mobiel internet. Dit was ook reden voor KPN om een ‘chatheffing’ te overwegen, waardoor er bijbetaald zou worden voor het gebruik van bepaalde apps. De tweede kamer verbood dit.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 april 2012, 11:59
Categorie Providers
Onderwerp sms

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.