1 miljoen UDID’s gelekt: wat zijn de gevolgen?

De gelekte UDID-lijst die werd bemachtigd door hackersgroep AntiSec kan gebruikt worden om meerdere privégegevens van je te bemachtigen. Game-netwerken maakten in het verleden actief gebruik van UDID's om gebruikers te herkennen en te laten inloggen.

iPhone UDIDEerder vandaag publiceerde de hackersgroep AntiSec een bestand met 1 miljoen UDID’s van iOS-gebruikers, afkomstig van een FBI-laptop met meer dan 12 miljoen UDID’s. Het blijkt hierbij te gaan om 3 procent van alle verscheepte iDevices. De gelekte UDID’s kunnen verstrekkende gevolgen met zich meebrengen. Hoewel de identificatiecode zelf geen persoonsgegevens bevat, zou het namelijk mogelijk zijn om via informatie van andere apps en gamenetwerken allerlei andere persoonsgegevens te bemachtigen. In dit overzicht zetten we de precieze gevolgen van het UDID-lek voor je op een rij.

Wat is een UDID?

UDID staat voor Unique Device Identifier. Het is een lange serie letters en cijfers die door Apple gebruikt wordt om je iPhone te identificeren. UDID’s worden onder andere gebruikt door ontwikkelaars, die met deze identificatiecode kunnen aangeven welke iOS-gebruikers bijvoorbeeld een testversie van een app mogen installeren. Apple gebruikt UDID’s ook om te bepalen welke iPhones van ontwikkelaars zijn, zodat ze bètaversies van iOS mogen installeren. Ontwikkelaars maakten actief gebruik van UDID’s om functionaliteit in apps te kunnen bieden, maar Apple beperkt ze daar steeds meer in.

Hoe kom ik er achter of mijn UDID is gelekt?

iPhone UDID iTunesOm te kijken of je UDID in de lijst staat vermeld, zul je eerst moeten zien wat jouw precieze UDID eigenlijk is. Hier kom je achter door je iPhone, iPad of iPod touch aan een computer te koppelen en iTunes te openen. Zoek je iPhone op in de lijst en klik één keer op je serienummer in het Overzicht-tabblad.

Je kunt de lijst met gelekte UDID’s zelf openen door het bestand te downloaden, te ontsleutelen en erin te zoeken. Hiervoor moet je alleen wel de terminal van je computer induiken om commando’s uit te voeren om de encryptie te verwijderen. De site Pastehtml.com heeft een handige tool waarmee je kunt kijken of je UDID in de lijst staat. Hiervoor moet je in ieder geval de eerste vijf tekens van je UDID invoeren. Ontwikkelaar Steve Troughton-Smith waarschuwt echter voor het invoeren van je complete UDID in een webformulier. Je weet namelijk niet wie er achter de site Pastehtml.com zit en wat ze met de gegevens doen. Wees daarom slim en voer niet je complete UDID in.

Staat jouw UDID niet in de lijst, dan heb je nog steeds geen zekerheid, want de hackers hebben maar 1 miljoen van de 12 miljoen records gepubliceerd.

Welke gegevens van mij liggen nu op straat?

In de eerste plaats is je UDID openbaar gemaakt, mits je in de lijst vermeld staat. Heet je iPhone bijvoorbeeld ‘iPhone van Bastiaan Vroegop’, dan kunnen mensen aan jouw UDID ook je echte naam koppelen. Volgens Antisec bevatten de gegevens ook postcodes, woonadressen en telefoonnummers, maar deze zijn niet opgenomen in de gepubliceerde lijst. Een UDID bevat van zichzelf geen persoonsgegevens, maar andere apps kunnen er wel voor zorgen dat kwaadwillenden wellicht tot meer van je gegevens toegang kunnen krijgen.

Minder anoniem door apps

OpenFeintHoewel UDID’s niet zijn gekoppeld aan je persoonsgegevens, zijn er verschillende iOS-applicaties die er alsnog achter proberen te komen wie er precies achter welke UDID zit. Onder andere het iPhone-gamesnetwerk OpenFeint maakte zich daar afgelopen jaar schuldig aan. Had je bij OpenFeint bijvoorbeeld je Facebook-profiel gekoppeld, dan werd deze geassocieerd met je UDID. Mocht een OpenFeint-app gebruik maken van je locatiegegevens, dan werd ook dit aan je UDID gekoppeld. Zo is vrij gemakkelijk uit te zoeken waar je woont of werkt (omdat je je vaak op een bepaalde GPS-locatie bevindt). OpenFeint heeft deze privacyproblemen inmiddels opgelost.

Later bleken veel andere gaming-netwerken voor iOS je persoonsgegevens aan een UDID te koppelen. Een app die de gamenetwerken gebruikt heeft alleen je UDID nodig om in te loggen. Dit is handig voor gebruikers, omdat ze hierdoor niet steeds opnieuw accountinformatie moeten invullen, maar het zorgt ook voor potentiële privacyproblemen. Door een UDID te faken op een iPhone zou iemand namelijk toegang kunnen krijgen tot jouw account op een gamenetwerk – en daarmee tot alle privégegevens die je hieraan hebt gekoppeld. Beveiligingsonderzoeker Cortesi zette op een rij waar men precies toegang tot heeft door bij je accounts bij Plus+, Zynga, Gameloft of een ander netwerk in te loggen. Om toegang te krijgen tot je Zynga-account zou eerst wel een e-mailadres nodig zijn.

UDID Gamenetwerken

Chillingo (Crystal) en Zynga lieten aan The Wall Street Journal in 2011 weten bewust te zijn van de problemen. Bij Crystal zou de issue inmiddels ook zijn opgelost. Veel andere ontwikkelaars hebben sindsdien weinig van zich laten horen, waardoor de kans bestaat dat hun netwerken nog steeds kwetsbaar zijn. Uit onze tests bleek dat in ieder geval OpenFeint nog steeds alleen via een UDID kan inloggen.

Wat doet Apple?

Apple is het gebruik van UDID’s in iPhone-apps sinds augustus 2011 aan het beperken. Ontwikkelaars zouden de gegevens niet langer mogen gebruiken in apps verschenen in de App Store, waardoor toekomstige applicaties niet langer in staat zullen zijn om UDID’s met je gegevens te associëren. Dit heeft ertoe geleid dat adverteerders, die UDID’s gebruikten om een idee te krijgen van wie een app gebruikt, grijpen naar alternatieve identificatiecodes. Apple zou inmiddels werken aan een vervanger van de UDID.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 september 2012, 15:13
Categorie Achtergrond
Onderwerp udid

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.