Zacht zijn de wolken voor iPad: fraaie gedichten-app voor kinderen

Zacht zijn de wolken voor iPad is een fraaie app met poëzie voor kinderen, waarin ze gedichten kunnen lezen, luisteren, maken en delen.

gedichtIn de nieuwe kinderpoëzie-app Zacht zijn de wolken kunnen kinderen niet alleen gedichten lezen en begrippen leren, maar ook zelf gedichten maken en delen. Daardoor is de app geschikt voor een brede leeftijdsgroep: kinderen van 3 tot 10 jaar. De allerkleinsten kunnen luisteren naar gedichten die afkomstig zijn van schrijfster Rian Visser, terwijl de oudsten zelf zogenaamde ‘elfjes‘ kunnen maken: een gedicht van 11 woorden, verdeeld over 5 regels. De app kon worden ontwikkeld door een bijdrage van Het Letterenfonds voor veelbelovende digitale producties.


De gedichtenbundel waar de gedichten vandaan komen gaat over begrippen als zacht, hard, kaal en diep. Dit zijn begrippen die meerdere betekenissen hebben, waaronder figuurlijke en letterlijke. In de app kunnen kinderen vragen over deze begrippen beantwoorden. Ze zien bijvoorbeeld 8 foto’s met objecten en moeten de plaatjes aantikken die bij het begrip ‘scherp’ horen, zoals een cactus of een zwaard. Als ze een aantal vragen goed beantwoorden krijgen ze het gedicht over dit onderwerp als beloning.

home 2

Het is voor dit onderdeel overigens niet nodig dat kinderen goed kunnen lezen of schrijven. Elke zin die op het scherm staat wordt voorgelezen en ook het gedicht heeft een ingesproken versie. Ook zonder constante supervisie van ouders kunnen kinderen dus goed met de app uit de voeten. Al is het natuurlijk altijd leuker als ouders gekke stemmen doen en tussendoor aanmoedigingen geven.

Oudere kinderen kunnen dus zelf gedichten maken. Deze ‘elfjes’ hebben 1 woord op de eerste regel, 2 woorden op de tweede, 3 op de de derde, 4 op de vierde en weer 1 woord op de vijfde. Kinderen kunnen hun creaties in de app opslaan, maar ook mailen aan vrienden of familie. Op de Facebook-pagina van de app vind je meer uitleg over elfjes en kunnen kinderen en ouders de korte gedichten plaatsen.

elfje maken 2

Al met al zit Zacht zijn de Wolken erg goed in elkaar, met leuke illustraties en veel mogelijkheden, maar is de app met €3,59 wel wat pittig geprijsd. Ouders die denken dat hun kinderen snel op de 10 beschikbare gedichten in de app zijn uitgekeken zullen daardoor misschien niet zo snel tot kopen overgaan. Dat de app door kinderen uit zoveel leeftijdscategorieën kan worden gebruikt maakt veel goed, maar de belofte van meer gedichten in de toekomst zou deze app nog nèt iets aantrekkelijker maken.

Downloaden: Zacht zijn de wolken (€3,59, iPad, iOS 4.3+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 maart 2014, 19:00
Categorieën Boeken, Kinderen
Onderwerpen gedichten, kinderboeken
1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.