Yahoo neemt Summly over, iPhone-nieuwsapp gaat verdwijnen

Yahoo heeft de nieuwsapp Summly overgenomen. Summly vat het nieuws automatisch samen aan de hand van taaltechnologie. Het team van Summly zal opgaan in Yahoo.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

summly iphone appYahoo heeft Summly overgenomen, een mobiele nieuwsapp van Britse bodem. Helaas betekent het ook meteen het einde van deze bijzondere nieuwsapp, die ontwikkeld is door een 17-jarige. Summly vat het nieuws samen door artikelen in te korten. Dit gebeurt automatisch dankzij taaltechnologie van het Stanford Research Institute. De computer bepaalt welke nieuwsartikelen belangrijk zijn en voegt brokken tekst samen tot een kort verhaal dat geknipt is voor haastige lezers.

Er is niet bekendgemaakt hoeveel geld Yahoo heeft betaald voor de overname. Wel was het bedrijfje achter de app sinds kort op zoek naar extra kapitaal om de dienst verder te ontwikkelen.

Yahoo zou al sinds december een oogje hebben op Summly. Het plan was daarbij om vers bloed binnen te halen, dat Yahoo weer hip kan maken. Eerdere bedrijfjes die Yahoo overnam sinds Marissa Mayer de stuurknuppel als CEO in handen kreeg waren vooral gericht op talent, niet op het binnenhalen van nieuwe technologie. Dat zal ook met Summly gaan gebeuren: oprichter Nick D’Aloisio en zijn team zullen de komende weken overstappen naar Yahoo. Toch gaat de technologie achter de app niet helemaal verloren: we zullen het ooit nog terugzien in Yahoo’s “mobiele ervaringen”. Summly ging van start als een prototype onder de naam Trimmit. Miljardair Li Ka-Shing zag er wel wat in en stak geld in de start-up. Daarna volgden bekende investeerders als acteur Ashton Kutcher, Zynga CEO Mark Pincus, WordPress-oprichter Matt Mullenweg, AirBnB-topman Brian Chesky en de Britse acteur Stephen Fry. Het leidde tot diverse contentdeals, onder andere met News Corp. Oprichter Nick D’Aloisio is in onderstaand filmpje samen met Stephen Fry te zien.

Update: Yahoo zou 30 miljoen dollar hebben betaald voor de 18 maanden oude start-up.

Downloaden: Summly (gratis)

Video niet goed zichtbaar? Kijk op Vimeo voor het origineel!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 maart 2013, 16:50
Categorie Nieuws
Onderwerpen summly, yahoo

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.