WordEver: minimalistische iOS-tekstverwerker met slim toetsenbord

WordEver is een imposante, minimalistische tekstverwerker voor iPhone en iPad, met een slim toetsenbord dat extra functies verbergt.

WordEver iconMinimalistische tekstverwerkers voor de iPhone zijn er genoeg: iPhone-applicaties zoals iA Writer bieden al lange tijd enkel het tekstvak en het toetsenbord, zodat jij je als schrijver helemaal op je stukje kan richten. WordEver is nog zo’n app, maar met één bijzonder verschil: de applicatie maakt niet gebruik van Apple’s geïntegreerde iOS-toetsenbord, maar heeft een totaal eigen keyboard tot zijn beschikking. Hierin zitten een paar handige trucs voor bij het typen verborgen.

In eerste instantie lijkt het toetsenbord van WordEver op een simpele, donkere variant op Apple’s eigen toetsen. Twee kleine pijltjes aan de weerszijden van de tweede rij knoppen verraden echter dat er meer achter schuilt. Met een swipe naar rechts toe onthul je een paar extra toetsen, waarmee je de opmaak makkelijk kunt aanpassen. Je maakt letters dikgedrukt, voegt tussenkopjes toe en genereert makkelijk de markdowncode voor links en afbeeldingen. Met een instellingentoets onderin geef je aan of je geluiden wil horen bij het typen en of de knoppen wellicht transparant moeten zijn. Een trekpunt in dit paneel laat je het toetsenbord ook iets hoger maken zodat je meer plek voor de knoppen hebt – maar minder plek voor de daadwerkelijke tekst.

WordEver toetsenbord linksWordEver toetsenbord rechts

Een veeg naar links over het toetsenbord onthult een keypad waarmee je snel cijfers, komma’s en simpele rekentekens tevoorschijn haalt. Dit kleine toetsenbord mist de traditionele enterknop aan de rechterzijde, maar omdat het ‘gewone’ toetsenbord aan de linkerkant nog uitsteekt, kun je de entertoets hiervan gewoon gebruiken.

Swipen en woorden tellen

Je kunt ook door een tekst heen bewegen met behulp van veegbewegingen. Een swipe naar links over het tekstveld beweegt de cursus naar links toe, terwijl je met een swipe naar rechts de andere kant opgaat. Houd het scherm ingedrukt om Apple’s traditionele selectiebalkjes tevoorschijn te halen, waarmee je op ouderwetse manier kunt knippen, kopiëren en plakken.

Bovenin het scherm staat constant een kleine woordenteller. Druk hier eenmaal op om in meer detail te zien hoeveel je hebt opgeschreven. De app zal ook het aantal symbolen, regels, paragrafen en de gemiddelde leestijd van je tekst laten zien.

WordEver synchroniseert documenten met iCloud tussen iDevices, maar het is ook mogelijk om je Dropbox-account aan de app te koppelen. Je kunt dan met de bestandsnavigatie van de app door alle bestanden in je Dropbox-map navigeren, waarvan je de documenten kunt openen om ze te bewerken.

WordEver woordentellerWordEver instellingen

Alleen txt- en md-bestanden

WordEver is door een flink aantal functies een imposante app, zonder het minimalistische ontwerp tijdens het schrijven weg te nemen. Een prestatie die vooral te danken is aan het met opties beladen toetsenbord. Toch draagt de app één beperking met zich mee: je kunt enkel markdown-bestanden en gewone tekstdocumenten maken. Hierdoor zullen je documenten altijd slechts verkapt zijn opgemaakt, met speciale tekens op bepaalde plekken om aan te geven wat dikgedrukt of cursief is. Handig als je hier in thuis bent, maar als je een ‘gewoon’ Worddocument moet inleveren, zul je een geschreven tekst later alsnog moeten plakken in bijvoorbeeld Pages.

Downloaden: WordEver (€1,79, iPhone, iOS 5.0+)
Downloaden: WordEver HD (€4,49, iPad, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 mei 2013, 21:15
Categorie Productiviteit
Onderwerpen schrijven, woordspel

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.