iculture-nederlandse-apps
Nederlandse Apps

Wordboxer: verslavend nieuw Nederlands online woordspel

Het Nederlandse woordspel Wordboxer wil Wordfeud, Ruzzle en Draw Something van de troon stoten. Jij en je tegenstander maken woorden in hetzelfde veld, waarmee je elkaar rake klappen voor minpunten kan uitdelen.

Wordboxer nieuw woordspel iPhone iPod touchIs de asynchrone online multiplayer alweer op zijn retour? Wordfeud is geen gespreksonderwerp meer, Draw Something lijkt alweer uitgetekend en ook Song Pop is uit de hitlijsten verdwenen. Eén ander woordspelletje doet het nog steeds goed in de App Store: Ruzzle (voorheen Rumble). Nu is er een nieuw woordspel uitgekomen dat er wel een beetje op lijkt: Wordboxer. In het Nederlandse online spelletje maak je op een veld een woord met zo’n hoog mogelijke waarde, die vervolgens van je tegenstander wordt ‘afgebokst’. Wie het eerste op nul punten zit, verliest.

Jij en je tegenstander beginnen elk potje met 300 punten. De eerste speler maakt een woord en verdient daarmee punten. Daarna is de tweede speler aan de beurt om een woord te maken op hetzelfde veld. Na drie gemaakte woorden maakt het veld met letters plaats voor een nieuw veld. Dat is precies wat Wordboxer leuk maakt: elk veld bevat net als in elk ander woordspel, letters met een speciale waarde. Een gele letter heeft drie keer letterwaarde, een rode dubbele woordwaarde en een groene zelfs drie keer woordwaarde. Een paarse letter meepakken in je woord zorgt niet voor een scorevermeerdering, maar zorgt ervoor dat je er punten bij krijgt in plaats van ze eraf slaat bij de tegenstander. Alle speciaal gekleurde letters kunnen maar één keer gebruikt worden. Daarom is een veld een derde beurt ook al wel leeg en wordt de tijd rijp voor een nieuw veld.

Je hebt een beurt of twee nodig om Wordboxer onder de knie te krijgen, zo vanzelfsprekend is het als je al eens eerder een woordspel speelde. Toch voelt het wel als een nieuw spel: je bouwt hier geen score op, maar breekt die van de ander af en het doel is vanaf het begin bekend. Het maakt Wordboxer beslist een spannend spel – zeker omdat het Nederlandse woordenboek behoorlijk lijkt en je met goed speurwerk echt lange woorden kan vinden in een veld.

Het maken van die lange woorden wordt ook beloond. Voor elk afgelopen potje dat jij het langste woord maakte, krijg je in een volgende pot een ster te besteden. Die zie je naast het woord onderin beeld staan en kan alle letters in het veld door elkaar gooien, inclusief de letters met speciale waarde. Je tegenstander krijgt dat aangepaste veld natuurlijk ook. Helaas is die ster niet echt prominent bekendgemaakt in het spel, waardoor je hem zelf moet ontdekken. Ook de chatballon rechtsboven, waarmee je in geschreven gesprek kan gaan met de tegenstander, had wat duidelijker gekund. En nog een punt waarop de app ergonomischer kan: als je een verkeerd woord hebt gemaakt, moet je de letters stuk voor stuk in volgorde weer indrukken om het woord ongedaan te maken. Daar is geen snelle optie voor, zover we konden ontdekken.

Verder valt het juist wel op hoe leuk en goed Wordboxer is afgewerkt. Je bevestigt pas een woord als je op de boks-knop drukt onderin, waardoor je eerst kan spelen. Door op score te drukken rechtsonder in beeld, krijg je een scorekaart te zien met de behaalde woorden en punten op de verschillende velden. En met de menu-knop linksonder, kan je een woord maken en doorgeven aan de makers. Ook kan je kiezen tussen een klein, groot en middengevecht, waar de grootte van het veld van afhangt. In het hoofdmenu vind je verder je eigen statistieken bijgehouden en in de Boksclub kan je eerder toegevoegde vrienden toevoegen om hun winst en verliespartijen ook bij te houden. Vrienden toevoegen kan overigens op dit moment nog niet via een gebruikersnaam zoeken – daar wordt aan gewerkt, wel via Facebook. Je kan ook een willekeurige tegenstander opzoeken.

Nog meer Nederlandse asynchrone online multiplayer? Lees ook: BattleQuiz: nieuwe Nederlandse online quiz voor de iPhone

Na een beurt krijg je een totaal niet storende reclamebalk onderin beeld te zien en verder word je met rust gelaten. Met een Premium-aankoop kan je die alsnog verwijderen voor 1,59 euro en tot 25 potjes tegelijk spelen. Nergens kan je in-app aankopen doen om voordeel te behalen in het spel, zoals het hoort.

Wordboxer heeft de juiste gezellige uitstraling en is doordacht, fris en leuk. Zelfs als je een tijdje geleden al geen woordspelletje meer kon aanzien, is de Nederlandse game een poging waard.

Downloaden: Wordboxer (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 oktober 2012, 13:30
Categorie Games
Onderwerpen nederlandse apps, ruzzle, woordspel, wordfeud

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.