Kaleidomatic: patronen maken met je iPhone-camera

Kaleidomatic maakt bijzondere patronen met de camera van je iPhone of iPod touch. Dingen waar je alledag tegenaan hikt, gaan er zo opeens heel bijzonder uitzien.

Kaleidomatic patronen maken van foto's iPhoneNostalgische Polaroids, zwart-wit foto’s, striptekeningen, zogenaamde schilderijen – je hebt het allemaal al een keer gemaakt met de camera van de iPhone. Maar heb je dit al eens gedaan? Kaleidomatic dolt met de cameralens en je gezichtsvermogen en maakt de meest bizarre patronen van allerlei objecten in je omgeving. Zelfs van het toetsenbord recht voor je neus, valt iets creatiefs en bijzonders te maken.

We weten niet hoe ‘ie het doet, maar hij krijgt het voor elkaar: je richt je iPhone met de normale camera of de frontcamera iets bij, en je krijgt een totaal andere compositie in beeld te zien. Een centimeter afwijken en je ziet niet langer het toetsenbord aan vier kanten in elkaar lopen, maar de box die er anderhalve meter achterstaat acht keer op je scherm terugkomen. Hoe het beeld verknipt wordt, heb je zelf in de hand met een keuze uit verschillende composities. Met ‘ladders’ loopt alles een beetje op, een andere richt de compositie naar binnen en weer een andere naar buiten. Hoe dan ook krijg je een symmetrisch ogend resultaat, al wordt een foto niet altijd gecentreerd geplaatst.

Kaleidomatic patroon met filtersIn de tweede stap kan je kiezen of je de foto in een vierkant frame wil stoppen, als doorlopend patroon of ‘gewoon’ zoals de volledige foto-opname eruit ziet. Ook heb je de beschikking tot een reeks kleurenfilters, maar daar kan je misschien beter een andere app voor gebruiken: Kaleidomatic maakt van zichzelf al niet de meest scherpe foto’s en de grove kleurenfilters verhogen de kwaliteit ook niet. Nadat je de tweede stap hebt doorlopen, kom je aan bij het scherm waarop je het resultaat in beeld ziet en het kan opslaan of direct kan delen naar Twitter, Facebook, Tumblr, Flickr, Picasa en Photobucket.

Het is jammer dat de resultaten van Kaleidomatic een beetje grofkorrelig zijn. Misschien is het wel bewust gedaan, zodat kleine afwijkingen niet zo opvallen – maar onverlet vraag je je wel af hoe de composities er haarscherp hadden uitgezien.

Downloaden: Kaleidomatic (€0,79)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 oktober 2012, 14:25
Categorie Fotografie en video
Onderwerp fotofilters

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.