Woordwijs: Nederlandstalige iPad-app leert kinderen woordjes

Woordwijs is een enorm leerzame iPad- en iPhone-app waarin kinderen letters leren en woorden leren schrijven op allerlei niveau's.

Woordwijs headerDe geroemde Engelse app Word Wizard om kinderen woorden te leren, heeft een sprong gemaakt naar het Nederlands. Woordwijs is vanaf vandaag verkrijgbaar voor de iPad en iPhone en heeft als toegevoegde titel ‘sprekende letterdoos’. In de applicatie worden kinderen uitgedaagd Nederlandse woorden te maken. De app spreekt woorden uit die je maakt met de letters onderin het scherm. Elke letter wordt per stuk uitgesproken en bij elke letter die je achter een woord plakt, hoor je vervolgens hoe het woord tot dan toe klinkt. Kinderen kunnen zelf woorden maken in de app en er zijn opdrachten om te voltooien.

Woordwijs telt 32 woordenlijsten van elk 10 woorden, verdeeld over verschillende thema’s als kleuren, dieren, lichaam, natuur en getallen. Er kunnen daarnaast eigen woordenlijsten worden aangemaakt, zodat je je kind ook op hoger niveau kan laten spellen. In de opdrachtstand van de applicatie wordt eerst een woord voorgedragen door een mannenstem die de applicatie inspreekt. Aan de hand daarvan is de bedoeling het woord te vormen met de letters onderin beeld. Daarvoor kan zowel een Qwerty- als een alfabettoetsenbord worden gebruikt.

Lukt het woord raden niet, dan kan je kind op een vraagteken drukken om een letter voorgezegd te krijgen. Na elke letter die wordt gelegd in een woord, leest de man voor hoe het woord tot dan toe klinkt – en het klinkt nog natuurlijk ook. Het woord maak je door letters naar het tekstvak te slepen. Door letters alleen aan te tikken, hoor je de klank van een enkele letter.

Het voorlezen en opnoemen van letters maakt Woordwijs erg indrukwekkend en praktisch. In de promovideo van Woordwijs wordt daar een duidelijk voorbeeld van gegeven:

Een aantal instellingen draagt bij aan het beter onder de knie krijgen van letters. Zo kan je instellen of letters ‘vol’ worden uitgesproken of op de kindermanier, waarbij de klank van de o ‘oh’ wordt in plaats van ‘oo’. Je kan het grid waar je letters op legt uitschakelen, instellen of de achtergrond kleurrijk of papier is. Als de uitspraak van een woord niet bevalt, kan je met de knop Uitzondering extra uitspraken verzorgen.

Woordwijs tekstEr is daarnaast ook nog een zwik geavanceerde opties: elke letter uitspreken bij verplaatsen, lettergrootte instellen, altijd woorden oplichten, digitaal toetsenbord (automatisch letters plaatsen bij aanraking), de animatie na een afgemaakt woord, de hint knop, willekeurige woordvolgorde, scheldwoorden negeren: het zijn allemaal opties die je aan of uit kan vinken in Woordwijs, zodat je de app helemaal kan instellen voor je kroost ermee aan de slag gaat.

Niet alle woorden worden foutloos uitgesproken in Woordwijs, en dat is niet zo raar met een computergestuurde stem. Dat ‘neef’ bij de familiewoorden een beetje als ‘nijf’ klinkt, is vergeeflijk als het zo vaak wèl vlekkeloos gaat. Woordwijs werkt geweldig, heeft veel opties om het niveau op te krikken en je kan hem zelf uitbreiden met eigen woorden en woordenlijsten. Misschien wel de leerzaamste app op de iPad en iPhone.

Downloaden: Woordwijs (€3,59, universeel, iOS 5.1+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 februari 2013, 14:35
Categorieën Kinderen, Nederlandse apps, Onderwijs
Onderwerpen leren, letters, taal, woordenboek

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.