Woordenboek XL: uitgebreide Prisma woordenboeken voor Nederlands, Engels, Duits en Frans

Uitgever Prisma heeft een nieuwe woordenboeken uitgebracht voor de iPhone. Woordenboek XL bevat meer woorden dan de normale variant.

Prisma Woordenboek XL Nederlands iPhone iPadUitgever Prisma heeft haar serie woordenboeken op de iPhone en iPad uitgebreid met vier nieuwe titels. Woordenboek XL is de naam van vier woordenboeken: Nederlands, Engels <> Nederlands, Duits <> Nederlands en Frans <> Nederlands. De XL geeft aan dat ze omvangrijker zijn dan de eerder verkrijgbare woordenboek-apps. Zo heeft het Woordenboek XL Nederlands niet 40.000, maar 70.000 woorden waar je op kan zoeken. Daarnaast zijn er nog eens 35.000 voorbeeldzinnen waarin de woorden worden uitgelegd.

De Woordenboek XL-apps hebben de nuttige overeenkomst met hun eerdere varianten, dat je bij een zoekopdracht alle resultaten uit het boek te zien krijgt. Je ziet eerst het eigenlijke woord waarop je zoekt maar als dat terugkomt in synoniemen, vertalingen of voorbeeldzinnen bij andere woorden, krijg je ook die informatie meteen gepresenteerd.

Woordenboek XL Nederlands iPhoneQua bediening zijn de nieuwe apps niet anders dan de eerdere woordenboeken van Prisma. In een niet echt stijlvolle maar wel overzichtelijke, oranje-witte interface voer je in de zoekbalk een woord in. Vervolgens zie je daaronder de resultaten. De uitleg van een woord zie je in een grijze letter, de benoeming ervan cursief en zwart. Voorbeeldzinnen komen je tegemoet in het blauw. Gele balken onderscheiden de zoekresultaten. Samen met de oranje menubalk bovenin geven ze de app kleur. In de menubalk tref je pijlen naar de volgende en vorige zoekresultaten, de instellingen en met het vraagteken laat de app zien hoe hij werkt. Spijtig genoeg is de app niet geoptimaliseerd voor het scherm van de iPhone 5, iets wat je wel mag verwachten voor een nieuwe app – zeker voor dit geld.

Het Woordenboek XL Nederlands kost 9,99 euro in de App Store, tegenover 5,49 euro voor het gewone Woordenboek Nederlands. De XL-apps met vertalingen bedragen 12,99 euro tegenover 6,99 voor de gewone varianten. Ook daarin zijn er grote verschillen in het aantal woorden. Zo bevat Engels <> Nederlands 100.000 woorden in plaats van 70.000.

Kijk voor meer woordenboeken op de iPhone op onze artikeltag Woordenboek. Daarin zie je onder andere dat ook Van Dale middelgrote woordenboeken op de iPhone heeft uitgebracht, maar die tellen minder woorden dan Prisma’s nieuwe apps en zijn met 39,99 euro bovendien een stuk duurder.

Downloaden:
Woordenboek XL Nederlands (€9,99, universeel, iOS 3.0+)
Woordenboek XL Engels <> Nederlands (€12,99, universeel, iOS 3.0+)
Woordenboek XL Duits <> Nederlands (€12,99, universeel, iOS 3.0+)
Woordenboek XL Frans <> Nederlands (€12,99, universeel, iOS 3.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 januari 2013, 13:59
Categorieën Naslagwerken, Nederlandse apps
Onderwerpen prisma, woordenboek

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.