PicsArt Photo Studio: populaire Android-fotobewerker nu op iPhone

De Android-app PicsArt Photo Studio is nu ook verkrijgbaar voor de iPhone, en huist filters, effecten, collages en een sociaal netwerk.

PicsArt Photo Studio iPhone iPod touchDe iPhone heeft met Camera+ een eigen grootmacht als het aankomt op fotobewerking, maar op Android is er al langere tijd een app die misschien nog wel veel meer handen op elkaar kreeg. PicsArt Photo Studio is in het eerste jaar maar liefst 35 miljoen keer gedownload op Google’s mobiele besturingssysteem. Nu is PicsArt ook voor de iPhone uitgebracht. De applicatie combineert simpele fotobewerkingen met kleurenfilters, collages maken, tekenen en heeft zelfs een ingebouwd sociaal netwerk waarop je de foto’s kan delen met andere gebruikers.

We schreven het onlangs al bij PicsPlay Pro op iPhoneclub: er zijn zoveel foto-apps op de iPhone, dat het niet langer een kwestie is van zomaar nog eentje uitbrengen om in de belangstelling te komen staan. Nee, een app die nu nog succes wil hebben in dit genre, moet zoveel functies bieden dat hij andere apps overbodig maakt. Daarom waren we ook te spreken over PicsPlay Pro. De app is nergens het beste in, maar combineert wel filters met kleurenbewerkingen, lijsten, teken- en tekstopties en zelfs de mogelijkheid een selectie uit andere foto’s op een foto te plakken. Het is een geweldig totaalpakket.

PicsArt Photo Studio hoofdscherm PicsArt effect toevoegen en kwasten

PicsArt is ook zo’n totaalpakket, maar werkt wel iets anders. Het is niet zo dat je één keer een foto uit je album haalt om daar alle bewerkingen mee te doen. Nee, het hoofdmenu van PicsArt leidt je naar verschillende functies. Als je een kleurenfilter wilt toevoegen, druk je op een andere knop dan als je een collage wilt maken of wilt tekenen. Elke module is anders ingericht en vereist het openen van een foto uit je album. Na een specifieke bewerking kan je verder gaan in het algemene gedeelte Edit. Dat kan je ook apart bereiken in het hoofdmenu. Het Edit-gedeelte bestaat uit standaard gereedschappen als kleuren, uitsnijden (ook in eigen vormen) en roteren maar biedt ook opnieuw toegang tot kleurenfilters, het tekengedeelte en maskers om over je foto heen te leggen. Daarbij kan je denken aan lichteffecten waarvan je zelf de intensiteit aangeeft.

Het is onvoorstelbaar, maar PicsArt heeft toch nog een manier gevonden om te innoveren op het gebied van kleurenfilters. Bij het selecteren van de filters kan je allereerst de intensiteit ervan aangeven met een of meerdere schuivers. Daarna kan je middels een kwast bovenin beeld zelf tekenen waar je het filter of juist de originele foto wil toepassen. Een indrukwekkende mogelijkheid om een onderwerp uit te lichten ten opzichte van de achtergrond. Wel is het ook ingezoomd wat lastig de rand uiterst links in te kleuren. Daar lijkt de app wat minder responsief.

Zo goed als de app op kleurenfilter-gebied is, zo gemiddeld is hij als het aankomt op collages maken. Daar vervangt hij geen alternatieven als bijvoorbeeld Diptic. Je hebt keuze uit verschillende stijlen en kan zelf een collagevorm maken, maar het is niet mogelijk om de foto’s te verschuiven binnen hun randen en dat is een flinke misser. Daarentegen kan je wel een van de achtergronden selecteren en er naar gelieve zelf foto’s, tekst en stempels vrij op plaatsen.

PicsArt collage maken PicsArt interessante foto's

De sociale netwerk-functie van PicsArt is niet de meest uitgebreide. Rechts van het hoofdscherm heb je een collectie interessante, veel gelikete foto’s van gebruikers. Links van het hoofdscherm zie je je eigen profielinformatie met gedeelde foto’s, volgers, gevolgden en een optie vrienden zoeken. Een timeline waarin de laatste foto’s van je vrienden staan, ontbreekt helaas. Ook kan je geen vrienden zoeken via sociale netwerken.

Op enkele stickerpakketten na die in een aparte Shop-sectie te bestellen zijn, is alles aan PicsArt Photo Studio gratis. Je moet alleen de reclame onderin beeld kunnen accepteren: een ongewilde maar kleine prijs voor een fotobewerker die zo uitgebreid is – en ondanks het gigantische aanbod foto-apps tóch een paar noviteiten voor het voetlicht brengt.

Downloaden: PicsArts Photo Studio (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 januari 2013, 14:49
Categorie Fotografie en video
Onderwerp fotobewerking

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.