Wenzani: nieuwe recensie-app van Lonely Planet (review)

Lonely Planet, bekend van de reisgidsen, heeft de recensie-app Wenzani op de iPhone en iPod touch uitgebracht. Je kan er adviezen over restaurants, hotels, nachtclubs en meer mee inwinnen en schrijven.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Wenzani iPhone Lonely Planet recensies reisgids app iPhoneIn een onbekende stad kan je een reisgids kopen om ludieke eettentjes en aardige hotels op te duiken. Je kan ook je het geld ook besparen en kijken wat vrienden, kennissen en onbekenden melden in Yelp, Oink en Foursquare. De beste mogelijkheid? De combinatie van beide – en dat is precies wat de gloednieuwe reisgids- en recensie-applicatie Wenzani biedt. De app van de makers van de Lonely Planet-reisgiden, biedt gratis recensies van professionele bronnen als zichzelf, BBC Travel, Frommer’s en Time Out. Vanaf nu kan iedereen adviezen schrijven.

Betrouwbare bronnen

De reisgidsen van de Lonely Planet bieden meer dan tips voor de leukste en beste eettenten, nachtclubs, winkels, cultuur, evenementen, slaapplaatsen en het beste kindervermaak en dat is maar goed ook. Anders hadden ze zichzelf na hun nieuwe applicatie Wenzani overbodig gemaakt. Dat zijn namelijk precies de rubrieken waarin Wenzani de gebruiker voorziet van tips en recensies én de rubrieken waarin iedereen zelf recensies kan toevoegen. Aan cijfers en gemiddelde beoordelingen doet Wenzani niet. Het gaat om de inhoud en argumenten van de recensies.

Wie zich aanmeldt, krijgt vlak na het aanmaken van een account het Follow-tabblad te zien, waarin je met enkele drukken meteen de TimeOut, Lonely Planet, BBC Travel, Frommer’s en individuele medewerkers van reisgidsen als ware het persoonlijke adviseurs kan volgen. Hun waarderingen komen dan terecht in het tabblad Guide, als je tenminste in de buurt bent van een locatie die ze hebben aangedaan en voorzien van adviezen. De grote bronnen hebben voor lang niet alle locaties adviezen en dus kan je gemakkelijk géén resultaten vinden als je zoekt op aanbevelingen in en om je woonplaats. Met de locatieknop rechtsboven, worden de dichtstbijzijnde resultaten bovenaan getoond en zie je meteen hoe ver je van die plek verwijderd bent.

Alleen recensies van vrienden

Naarmate de app meer wordt opgepakt door gebruikers, verschijnen er vanzelfsprekend meer recensies van gelegenheden en tips in de buurt in de applicatie. Of je die ooit te zien krijgt, is echter de vraag. Op dit moment is de opzet van de applicatie dat je alleen de oordelen te zien krijgt van iedereen die je zelf volgt. Dus als instituten zoals de Lonely Planet en je vrienden niet in Beilen komen, wordt het lastig naar aanleiding van Wenzani daar terstond een leuk restaurant te vinden. Het ontbreekt de applicatie aan een mogelijkheid om alle beoordelingen van niet-vrienden in de buurt te zoeken en dat is wat ons betreft een gemiste kans. Wenzani laat het op deze manier na applicaties als Yelp en IENS overbodig te maken. De stroom van recensies van onbekenden hoefde niet door die van vrienden heen te staan, maar was een welkome reserve-optie geweest die nu ontbreekt.

Vrienden vragen

Als je wilt weten wat een leuk restaurant in Beilen is, kun je dat wel als vraag stellen in het tabblad Ask/ Answer. Daar verzamelen de laatste vragen van jou en je vrienden zich onder de subcategorieën eigen vragen, vragen van vrienden en alle vragen die worden gesteld in de app. Vreemd genoeg ontbreekt bij die laatste subcategorie een mogelijkheid om op nabijheid te sorteren. Zo krijg je net zo goed een vraag te zien over een visrestaurant in Vietnam als een gezellig eettentje in Almere.

In de instellingen van de applicatie, te vinden op het tabblad Profile (waar ook je eigen recensies inzichtelijk bij elkaar staan), kun je Wenzani verbinden aan de sociale netwerken Twitter en Facebook. Op die netwerken kun je de recensies delen, maar het verbinden is ook nuttig omdat de auto-follow optie aanstaat en je zo vanzelf een groter bestand van vrienden en dus recensiebronnen voorhanden krijgt. Helaas geeft de applicatie verder geen teken van leven van die vrienden in de applicatie. Er is geen tabblad met laatste recensies van ze en geen overzicht van vrienden die je al volgt. Je kan er alleen ‘toevallig’ op stuiten als je naar een gelegenheid in de buurt zoekt of een vraagt stelt in het Ask/ Answer tabblad.

Waar is onze recensie?

Een recensie schrijven gaat met het middelste tabblad Recommend. Je vult een naam van het restaurant (of andere rubriek) in en als het geen resultaten oplevert, kun je het aanmaken met de locatie, rubriek en een positie op de kaart erbij. Daarna geef je aan waarom je de plek aanraadt en als je dat gedaan hebt, zoekt de app zelf op Google of er een afbeelding bij de plek past. Zoniet, dan kan je die zelf optioneel toevoegen.

Op papier werkt het prima, maar bij ons ging er in de praktijk 2 van de 3 keer iets fout. Het ging goed toen we een reactie gaven op een discotheek die al door de Lonely Planet was beoordeeld. Daar konden we zelfs de originele Lonely Planet-recensie quoten en kwam die in het overzicht bij het tabblad Guide te zien. Dat gebeurde niet bij een ander restaurant in Groningen, waar we een foto van Google aan toevoegde. De recensie kwam niet terug bij Guide en verschijnt zelfs niet als je het aangehechte adres boven de recensie selecteert. De enige plek waar we de recensie zagen, was op onze eigen profielpagina. In deze recensie en de recensie die erop volgde, was er nog iets raars. We vulden in twee gevallen het letterlijke adres van de restaurants in. Daarna word je echter verzocht ook de plek op de kaart aan te wijzen. We mikten in de buurt maar nét op het verkeerde adres, maar dat adres beschouwt de applicatie wel als bindend. Zo wacht er een hele reeks aan verkeerde adressen in Wenzani.

Conclusie

Wenzani ziet er verzorgd uit en het lijkt in eerste instantie geweldig om recensies te lezen, schrijven en te delen in een applicatie die mensen naar zich toetrekt met de recensies van de Lonely Planet en de BBC. Helaas is er op dit moment echter geen enkele mogelijkheid – zelfs niet een locatie gebaseerde – om die beoordelingen met iedereen te delen. Daardoor is en blijft het vermoedelijk lang leeg op veel locaties in Nederland en over de gehele wereld. Tenzij je erg veel gebruikers om je heen verzamelt of er een grondige update verschijnt, blijven adviezen in Wenzani geschreeuw in de leegte. Dat is een gemiste kans voor een app met zoveel statuut en potentie.

Info: Wenzani

  • Ontwikkelaar: FourFourty
  • Applicatie: Wenzani
  • Te koop via: App Store
  • Prijs: gratis
  • Geteste versie: 1.0.2
  • Bestandsgrootte: 1,8 MB
  • Cijfer: 6,5

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 december 2011, 11:22
Categorie Reizen
Onderwerpen bbc, habbo hotel, lonely planet, recensies, restaurant

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.