‘Twitter gaat fotodiensten van derden uit eigen apps verwijderen’

Twitter gaat binnenkort alle fotodiensten van derden uit haar eigen apps verwijderen, zo bericht BuzzFeed.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

TwitterTwitter gaat binnenkort fotodiensten van derden, zoals TwitPic en het Nederlandse Mobypicture, uit haar eigen apps verwijderen. Dat heeft BuzzFeed begrepen van een bron die bekend is met de plannen van het bedrijf. De verandering zou al op korte termijn doorgevoerd worden, mogelijk met de volgende update van de apps. Twitter heeft inmiddels de betrokken fotodiensten over de wijziging geïnformeerd. Momenteel ondersteunt de iOS-app van Twitter nog zes fotodiensten, waaronder Twitter’s eigen fotodienst en het onlangs overgenomen Posterous.

Twitpic-oprichter Noah Everett begrijpt de keuze van Twitter, al is hij er natuurlijk niet blij mee. “Ze proberen de ogen van gebruikers naar hun eigen apps te trekken, ze zijn een advertentiebedrijf, zo verdienen ze geld”, stelt hij. Hij legt uit dat het merendeel van de uploads naar Twitpic niet afkomstig van Twitter’s officiële apps, maar van andere Twitter-apps. Toch lijkt Everett zijn verlies al deels genomen te hebben. Hij gaat zich meer richten op Heello, een alternatief platform dat Twitpic vorig jaar introduceerde.

Het besluit om geen ondersteuning meer aan andere fotodiensten te bieden is de volgende stap in een nieuwe richting die Twitter onlangs is ingeslagen. Eerder introduceerde de microblogdienst al een reeks maatregelen om de vrijheden van app-ontwikkelaars in te perken. Zo mogen volgens nieuwe richtlijnen apps nog maar een vastgesteld maximum aantal gebruikers hebben waardoor de groei van Twitter-apps wordt geblokkeerd. Ook introduceerde Twitter striktere eisen aan de weergave van tweets in Twitter-apps van derden en tonen de eigen apps en webapps niet langer met welke app een tweet is geplaatst.

Twitter krijgt vanzelfsprekend meer controle over de gebruikerservaring als gebruikers de officiële fotodienst gebruiken en het biedt ook meer mogelijkheden om advertenties te tonen. Maar volgens BuzzFeed biedt het ook een oplossing voor een ander probleem voor een dienst die zo afhankelijk is van linkjes als Twitter: linkjes die niet meer werken. Twitter is bezig met een geleidelijke transformatie naar een platform/mediabedrijf. Content is daarbij essentieel. Content waar Twitter geen controle over heeft is dan niet wenselijk.

Kortom, als je andere fotodiensten dan die van Twitter wil blijven gebruiken ben je aangewezen op andere Twitter-apps. Maar misschien betekent het op termijn wel dat Twitter helemaal geen fotodiensten van derden meer zal toestaan, ook niet in andere Twitter-apps. Het ligt in ieder geval in de lijn der verwachting.

Tipgever @erwblo

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 september 2012, 9:21
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerpen fotografie, twitter

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.