Trivia-spel QuizUp voor iPhone blijft groeien

Het populaire QuizUp voor iPhone blijft groeien. In de app beantwoord je kennisvragen uit 300 categorieën, van Disney tot Game of Thrones.

quizupTrivia-spel QuizUp is in korte tijd erg populair geworden, met meer dan 5 miljoen downloads sinds het verschijnen van de app. Ook in Nederland wordt QuizUp steeds meer gespeeld. In de app kunnen gebruikers tegen elkaar spelen door een aantal kennisvragen zo snel mogelijk goed te beantwoorden. Het Engelstalige spel is opgebouwd uit rondes van zes of zeven snelle vragen, die uit ongeveer 300 categorieën afkomstig kunnen zijn. Voor ieder wat wils dus. Het bedrijf achter QuizUp, Plain Vanilla Games, haalde van de week meer dan 22 miljoen dollar van Sequoia Capital binnen in een extra investeringsronde. Een goed moment dus, om de app eens nader te bekijken.

Disney of Game of Thrones?

In QuizUp kun je je aanmelden via Facebook of e-mail. Aanmelden via Facebook leert ons dat er op dit moment al een vijftal vrienden met het spel aan de slag zijn. Geen slechte score voor een app die nog maar kort bestaat en bovendien Engelstalig is. Je kunt deze vrienden uitdagen voor een spel, maar ook een willekeurige tegenstander opvragen. Hiervoor moet je eerst een thema uitkiezen. In QuizUp heb je de gebruikelijke Triviant-categorieën zoals kunst, geografie en geschiedenis, maar je kunt ook meer specifieke thema’s kiezen, zoals Game of Thrones, Disney of beroemde uitspraken. Bovenin het hoofdscherm zie je thema’s die op dit moment populair zijn, bijvoorbeeld logo’s van bedrijven. Onderin het scherm vind je alle activiteiten van vrienden: welke spellen ze hebben gespeeld, welke thema’s ze hebben gekozen en welke levels ze hebben behaald.

hoofdschermmenu

De app is strak vormgegeven en heeft in korte tijd een enthousiaste gebruikersschare weten op te bouwen, waardoor het vinden van een willekeurige tegenstander razendsnel gaat. Naast het aantal downloads is ook het daadwerkelijke gebruik van de app een goede graadmeter voor het succes. Zo besteden gebruikers gemiddeld ongeveer 30 minuten per dag aan het spelen van wedstrijden, het sturen van berichten en het deelnemen aan discussiefora. Elk van QuizUp’s onderwerpen heeft een eigen dicussieforum, en die virtuele prikborden zijn volgens de ontwikkelaar misschien wel het best bewaarde geheim van de app. Daar posten gebruikers namelijk in totaal meer dan 100.000 reacties per dag, aldus CEO Thor Fridriksson tegenover TechCrunch.

Veiligheidslek

Ondanks het succes waren er ook dingen die minder goed gingen na het verschijnen van QuizUp. Zo verscheen er eind november een blog van Kyle Richter, een ontwikkelaar die de app had onderzocht. Hij kwam tot de conclusie dat de app een paar serieuze veiligheidslekken had. QuizUp verstuurde namelijk niet alleen de naam en het spelers-ID wanneer spelers aan elkaar worden gekoppeld, maar ook het Facebook-ID, e-mail adres, geslacht, locatie, woonplaats, etc, zonder enige versleuteling. Daarnaast ontdekte Richter nog iets: als je contacten een SMS-bericht stuurde om hen te vragen om QuizUp te spelen werd je contactlijst onversleuteld naar de servers van QuizUp gestuurd.

speluitslag

Sindsdien wordt QuizUp regelmatig geüpdatet met aanpassingen die de privacy van spelers beter moeten bewaken. Zo kun je bij instellingen nu de Privacy Mode aanzetten, waardoor je kunt instellen wie jouw profiel kunt zien en wie je berichten en uitdagingen kunnen sturen. Ook kun je conversaties en chatberichten nu verwijderen en kun je voortaan instellen dat QuizUp niet meer automatisch Facebook-vrienden toevoegt. Dat de app sinds en ondanks alle commotie blijft groeien is op zijn minst bijzonder te noemen. Kennelijk had het nieuwe spel genoeg krediet opgebouwd om die hobbel te kunnen nemen.

Downloaden: QuizUp (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

Informatie

Laatst bijgewerkt
27 december 2013 om 12:36
Onderwerp
Categorie
Games

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.