Triggers: taken automatiseren op de iPhone in IFTTT-stijl

Triggers is een nieuwe IFTTT-achtige app, waarmee je taken kunt automatiseren. Zo kunnen beweging, geluid of licht de trigger zijn voor een actie.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

triggersAls de Apple Store offline gaat, verschijnt er automatisch een tweet via ons Twitter-account @iCulture. Het is mogelijk dankzij IFTTT, een nieuwe manier om taken te automatiseren. ‘If this then that’ is eigenlijk heel simpel: als een bepaalde gebeurtenis plaatsvindt, is dat de trigger voor een vervolgactie. Toen ik een tijdje geleden op zoek ging naar iPhone-apps om IFTTT te gebruiken, kwam ik niet verder dan de app Push Messenger (€0,79). Die werkt samen met Firefox- en Chrome-extensies en WordPress-plugins. Maar het ultieme antwoord was het voor mij nog niet. Totdat ik via TNW de app Triggers op het spoor kwam. Dit is taken automatiseren op de wijze van IFTTT, maar dan als iPhone-app.

Met Triggers kun je allerlei gebeurtenissen definiëren en aangeven welke actie ondernomen moet worden. Het lijkt een wat vergezocht voorbeeld: als de iPhone het geluid hoort van toast dat uit een broodrooster springt, dan krijg je een e-mailtje toegestuurd om te melden dat de toast klaar is. In werkelijkheid zul je wat realistischer triggers kiezen, bijvoorbeeld: als iemand jou op een Facebook-foto heeft getagd wil je de foto meteen downloaden en opslaan in een specifiek mapje op Dropbox.

triggers makenTrigger bevat een aantal sjablonen om duidelijk te maken hoe je de app kunt gebruiken. Door deze sjablonen te gebruiken hoef je het wiel niet steeds opnieuw uit te vinden. Je kunt gebruikmaken van de templates in de app, templates hergebruiken die door anderen zijn gemaakt of je eigen templates delen met de community. Het voorbeeld van een broodrooster-detector dat ik eerder noemde is bij nader inzien toch niet zo vreemd: er zit een template ‘Toast Detector’ in de app waarmee je meteen aan de slag kunt gaan. Ook een nachtlampje, stappenteller en een template die geluid omzet naar lichtimpulsen, is aanwezig.

Maar je kunt je fantasie ook de vrije loop laten en zelf een IFTTT’tje bedenken. Je kiest eerst een trigger, bijvoorbeeld een geluidje dat via de microfoon binnenkomt. Denk daarbij aan: de deurbel, de brandmelder of het al eerder genoemde geluid van een broodrooster, een koffiezetapparaat of ander elektrisch apparaat. Trigger kan ook reageren op bewegingen: als iemand de iPhone oppakt, kan de telefoon gaan piepen of de cameraflitser laten afgaan. Ook beweging van mensen die in de nabijheid van je telefoon zijn, kan een trigger vormen. En tenslotte kun je ook nog de helderheid via de camera meten. Zodra het ochtend wordt, kun je je iPhone een aantal taken automatisch laten uitvoeren. Het klinkt als science-fiction, maar het is echt te realiseren. Simpele triggers zijn er ook, zoals het uitvoeren van een taak op een bepaald tijdstip.

Het bepalen van de trigger is nog maar stap één van het proces “if this then that”. Je moet vervolgens het gedeelte “then that” nog invullen. Daarbij heb je een riante keuze: een e-mail sturen, een teller starten, een website oproepen bijvoorbeeld. Je kunt de iPhone ook lokale acties laten uitvoeren, zoals piepen, trillen of met de flitser lichtpulsen afgeven. Het kost wat denkkracht om de volledige potentie van deze app te begrijpen; je kunt namelijk de gekste dingen automatiseren met IFTTT-achtige apps. Onderstaand filmpje laat een paar voorbeelden zien:

Je kunt de app eventueel verbinden met je Twitter-account, zoals ook bij IFTTT mogelijk is. Voor alle duidelijkheid: Triggers heeft officieel niets te maken met IFTTT en biedt ook geen koppeling met een al bestaand IFTTT-account, maar biedt soortgelijke functionaliteit. Nadelen zijn dat de app niet als achtergrondproces actief kan zijn en dat er geen actie is als je iPhone vergrendeld is. Ook heb je iOS 5.0 of hoger nodig en moet je niet te kieskeurig zijn over design. Het ziet er allemaal wat nerdy uit en de knopjes zijn klein, maar het werkt wel.

Downloaden: Triggers (€2,99)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 mei 2012, 14:40
Categorie Productiviteit
Onderwerpen auto, ifttt, takenlijst

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.