Thuisarts.nl voor iPad: officiële huisartsenapp over ziekte en gezondheid

Thuisarts.nl is een nieuwe app van het Nederlands Huisartsen Genootschap met informatie over ziekte en gezondheid en ondersteuning voor, tijdens en na het bezoek aan de huisarts.

Thuisarts.nlThuisarts.nl is een officiële app van het Nederlands Huisartsen Genootschap met informatie over ziekte en gezondheid en ondersteuning voor, tijdens en na het bezoek aan de huisarts. Deze officiële app probeert in te spelen op de trend dat steeds meer mensen kwaaltjes gaan googlen en gaan thuisdokteren. In plaats van informatie zoeken op willekeurige websites kun je in de app terecht voor betrouwbare informatie over ziekte en gezondheid. Zo bevat de app informatie over allerlei soorten ziektes en aandoeningen, tips om gezond te blijven en klachten zelf aan te pakken. Daarnaast is de app specifiek gericht op het bezoek aan de huisarts.

Specifieke informatie en diagnose stellen

De app is erg gericht op het bieden van specifieke informatie. Zoek je bijvoorbeeld naar ‘ADHD’ dan krijg je aanvankelijk alleen een korte beschrijving te zien. Zodra je aangeeft wat je situatie is, bijvoorbeeld een kind dat ADHD heeft, dan krijg je meer informatie over verschillende typen ADHD, de oorzaken, adviezen en de mogelijke behandeling. De app maakt het mogelijk om de gevonden informatie meteen met anderen te delen, via e-mail, sociale media en op de iPhone ook via sms en WhatsApp.

thuisartsnl-lichaamsdeel

Soms weet je wel waar je een bepaalde klacht hebt, maar niet precies waar het om gaat. Ook daarin voorziet de app. Je ziet een anatomische weergave van een man, vrouw en kind en kan vervolgens een lichaamsdeel kiezen, bijvoorbeeld een been. Daarna is het mogelijk om een specifiekere keuze te maken bijvoorbeeld knie. Vervolgens worden allerlei ziekten en aandoeningen opgesomd die met het gekozen lichaamsdeel te maken hebben. De app wil daarmee niet alleen helpen om een (voorlopige) diagnose te stellen, maar ook om te bepalen of je klachten zelf kunt aanpakken of dat een bezoekje aan de huisarts verstandiger is.

Ondersteuning voor, tijdens en na huisartsenbezoek

De app is zoals gezegd gemaakt in opdracht van het Nederlands Huisartsen Genootschap. Het bezoek aan de huisarts staat dan ook centraal in de Thuisarts.nl app. Het is mogelijk om alle relevante informatie van de huisarts vast te leggen. Ook je eigen gegevens kun je kwijt. Je wordt ondersteund in alle fasen van het bezoek, bijvoorbeeld vooraf door eerst informatie over klachten te zoeken en relevante vragen samen te stellen. Tijdens het bezoek kan de app gebruikt worden als leidraad voor het gesprek, om notities te maken en om samen informatie van de huisarts, zoals behandelplan en voorgeschreven medicatie vast te leggen. Als je consequent je bezoeken aan de huisarts in de app invoert, biedt de app dan ook een logboek en naslagwerk.

thuisartsnl-huisarts

De app maakt het ook mogelijk om vervolgafspraken in te plannen en die meteen toe te voegen aan de Agenda-applicatie op je iPad of iPhone. Als je door de huisarts medicatie voorgeschreven krijgt, dan kun je die ook in de app vastleggen. Daarnaast is het mogelijk om medicatieherinneringen in te stellen zodat je weet wanneer je je medicijnen moet innemen. De app waarschuwt daar niet zelf voor, maar is gekoppeld aan de Herinneringen-app in iOS.

Compleet pakket

Thuisarts.nl wordt uitgegeven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de wetenschappelijke vereniging van huisartsen. De informatie is volgens de makers samengesteld door huisartsen en onafhankelijk en wetenschappelijk verantwoord. Je kunt er dus wel vanuit gaan dat het goed zit. Eigenlijk bevat Thuisarts.nl alles wat je van een medisch naslagwerk verwacht, nog meer zelfs. De ondersteuning rondom het bezoek aan de huisarts maakt de app met name geschikt voor senioren en andere mensen die moeite hebben om hun klachten goed onder woorden te brengen. Het enige wat nog ontbreekt is een iOS 7-uiterlijk.

Downloaden: Thuisarts.nl (tijdelijk gratis; normaal €0,89, universeel, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 december 2013, 20:00
Categorie Geneeskunde
Onderwerpen geneeskunde, geneeskunde, medisch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.