Ten: boter-kaas-en-eieren met meerdere speelvelden

Ten is een nieuwe variant van het klassieke boter-kaas-en-eieren, waarin je niet speelt in één veld maar op 10 verschillende velden. Offline tegen je iPhone, iemand anders of online.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

TenBoter-kaas-en-eieren is een van de meest bekende spelletjes die vrijwel iedereen wel eens heeft gespeeld. Op een bierviltje in de kroeg of tijdens een tussenuur op school. Ook voor de iPhone zijn er al genoeg games die dit spel in een app hebben vervat. Je vraagt je dan ook af wat je aan zo’n klassiek spel nog kunt toevoegen. Die vraag stelden de ontwikkelaars van Sennep zichzelf ook en zo kwamen ze op het idee van Ten: een multi-player variant van boter-kaas-en-eieren waarin je niet speelt op één veld met 9 vakken, maar op 10 verschillende velden.

Ten is in feite dus een soort boter-kaas-en-eieren 2.0 of “hedendaagse variant” van het spel, zoals de ontwikkelaars het zelf noemen. Waar je in de klassieke boter-kaas-en-eieren in één veld speelt, bestaat het speelbord in Ten uit tien verschillende velden. Het doel is dan ook iets ingewikkelder dan bij de klassieke variant. Je moet er allereerst voor zorgen dat je drie op een rij haalt in één van de velden. Daarna moet je met de afzonderlijke velden ook nog eens drie op een rij zien te vormen, dit vormt het tiende speelveld en verklaart meteen ook de naam van de game. De positie waarvoor jij of jouw tegenstander kiest bepaalt uiteindelijk het volgende speelveld. Daardoor is het soms een behoorlijke uitdaging.

Een veld kiezen in Tenten-3

Je kunt het in je ééntje tegen je iPhone spelen of offline met z’n tweeën als je in dezelfde ruimte bent. Maar dankzij de ingebouwde Game Center-ondersteuning kun je ook op afstand tegen je vrienden spelen, of tegen een anonieme onbekende. Als je online speelt kun je meerdere spelletjes tegelijkertijd spelen, pauzeren en op een later moment hervatten. Standaard hebben de ontwikkelaars gekozen voor een platte interface waarin wit gecombineerd is met een zalmrode kleur waarin je zelf speelt. De app oogt daardoor erg rustig. Ook de weinige geluidseffecten die de app heeft zijn subtiel en werken niet snel op de zenuwen.

Ten is helemaal gratis te spelen, maar het verdienmodel houdt in dat je een in-app aankoop moet doen om een onbeperkt offline en online aantal spellen te kunnen spelen. Aan het vrijspelen van vier andere thema’s hebben de ontwikkelaars deels een spelelement verbonden. Bijvoorbeeld het afronden van je eerste spel of je iPhone drie keer verslaan. Daarnaast zijn er nog vijf thema’s die via een in-app aankoop ontgrendeld kunnen worden. Maar ook mét deze beperkingen is Ten eigenlijk al prima te spelen. Al met al is Ten een leuke game voor die momenten dat je je verveelt. Ook leuk tijdens de feestdagen.

Downloaden: Ten (gratis, universeel, iOS 6.0)

Met dank aan tipgever Robbert Segers.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 december 2013, 14:36
Categorie Games
Onderwerp game

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.