The Room: mysterieuze puzzels oplossen in Apple’s iPad-game van het jaar

The Room werd door Apple uitgeroepen tot iPad-game van het jaar 2012. Terecht?

the room ipadApple koos The Room als de beste iPad-game van 2012. Hij ontbrak in onze lijst van beste iPad-apps van 2012, dus de vraag rijst: hebben we een topgame over het hoofd gezien, of heeft Apple een absurde keuze gemaakt? Ze kozen immers ook al het relatief onbeduidende Action Movie FX als beste iPhone-app van 2012. Daarom de vraag: wat is The Room en moeten we deze game meteen gaan spelen?

The Room is een iPad-puzzelgame waarbij je een mysterie moet oplossen. Centraal staat een mooie kist, een soort kluis die gevuld is met geheimen. Je bereikt ze door sloten te openen, draaischijven op de juiste manier te draaien en hendels over te halen. Je zit aanvankelijk gevangen in een kamer met alleen de kist en een briefje. Je krijgt de opdracht om de geheimen te ontdekken door onderdelen van de kist nader te bekijken. Dit doe je door op het scherm te vegen, aan te raken en te tappen. Sleutels sleep je over het scherm naar de juiste opening, waarna je de sleutel ronddraait door met je vingers een rondgaande beweging op het scherm te maken. Helemaal realistisch is dat nog niet (je voelt immers geen echte sleutel in je handen), maar het zuigt je wel zo goed mogelijk het spel binnen. De duistere omgeving waarin je je bevindt doet de rest.

the room kist

De 3D-omgeving is zo realistisch en onheilspellend mogelijk uitgevoerd, dat je er meteen middenin zit. Je kunt je niet vervelend, want je krijgt steeds te maken met nieuwe puzzels die je moet oplossen. Het slimme van The Room is dat je erdoor gegrepen wordt: je begint eraan en wilt vervolgens meer weten. Voor je het weet ben je de hele middag bezig geweest met het ontdekken van nieuwe geheimen. Dat Apple dit als game van het jaar heeft gekozen is wel te begrijpen: de boeken van Dan Brown hebben al aangetoond dat mensen het leuk vinden om geheimen te ontdekken en lastige puzzels op te lossen. Maar daar houdt de vergelijking met Dan Brown ook meteen op: het zijn voorspelbare boeken met een voorspelbaar plot. Bij The Room weet je niet wat er komt en blijken objecten waar je naar kijkt meerdere lagen te hebben. Dat spelers het fantastisch vinden, blijkt wel uit de waarderingen in de App Store: gemiddeld vijf (!) sterren op basis van 2.500 beoordelingen in de Nederlandse App Store en eveneens vijf sterren in de Amerikaanse App Store op basis van 61.000 beoordelingen. Iedereen die het speelt vindt het prachtig, verslavend en kwalitatief hoogstaand. Spelers vergelijken het met Myst, zeggen dat het goed laat zien waar de iPad toe in staat is. Kortom: terecht dat Apple deze indrukwekkende game als iPad-game van het jaar heeft gekozen.

the room kijkerMaar wat houdt het in, zonder dat we teveel verklappen wat je tijdens het spelen tegenkomt? Je moet puzzels in meerdere lagen oplossen, waarbij je steeds opnieuw een slot, schakelaar of draaischijf moet zien te vinden. Vervolgens moet je uitzoeken hoe je de kist kunt openen. Sommige zijn met het blote oog te zien, voor andere heb je een kijker nodig die vreemde symbolen zichtbaar maakt (zie afbeelding hiernaast). Die symbolen wijzen je in de richting van een oplossing, maar je zult er el over na moeten denken. Je kunt de kost rondom bekijken om te ontdekken waar de oplossing zich bevindt. Mocht je echt vastlopen en niet meer verder komen in de game, waardoor je er moedeloos van wordt en de lol van het spelen dreigt kwijt te raken, dan zijn er gelukkig hints die je weer op weg helpen.

Downloaden: The Room (€1,79, iPad, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 december 2012, 10:34
Categorie Games
Onderwerpen game, muziek, the room

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.