Telesport Voetbal App: voetbalapp van De Telegraaf (Review)

De Telesport Voetbal App brengt gratis livestanden naar de iPhone en iPod touch met pushberichten als er gescoord wordt in een wedstrijd. Met nieuwsberichten van je favoriete club werkt de app net even anders. iPhoneclub testte de app.

Telesport Voetbal AppNederland heeft op het moment van schrijven een nieuwe nummer één van de meest gedownloadde gratis apps. De eer gaat uit naar De Telegraaf, die een speciale applicatie heeft uitgebracht omtrent voetbalnieuws. De Telesport Voetbal App bevat nieuws uit binnen- en buitenlandse competities en heeft automatisch alerts als er een doelpunt valt of als er nieuws is van je favoriete club(s). Het beste aan de app is dat je precies kan aangeven welk nieuws je wel en niet wilt lezen. Hoewel…

Uitgebreide livestanden

Nieuws, Nu Live en Competities. Dat zijn de tabbladen waar Telesport op de iPhone op staaft in de nieuwe app. Het zal geen leugen zijn als we stellen dat de app voornamelijk gedownload zal worden om de live wedstrijdstanden. Die worden uitgebreid in beeld gebracht compleet met doelpunten, wissels en gele en rode kaarten. De wedstrijden zijn keurig onder elkaar gegroepeerd onder de verschillende competities. Onder het tabblad Mijn Competities zijn dat de competities die je zelf bij de eerste keer opstarten aangeeft te willen volgen; bij Live Vandaag is er een overzicht van wedstrijden uit alle competities die worden geboden. En met alle competities bedoelen we alle. Van de Europese hoofdtoernooien tot de Afrika Cup tot en met de Turkse competitie: ze zitten er in. Op de dag dat de wedstrijden worden gespeeld, kun je meteen de Start Alert knop indrukken om live pushberichten van de wedstrijdontwikkelingen mee te krijgen. Je kan ook de wedstrijd zelf aanklikken. En dat is leuker.

Een wedstrijd is namelijk niet alleen voorzien van een scoreverloop. Van tevoren kun je op een wedstrijdpagina ook een voorspelling over de eindstand doen: wint de thuis- of uitploeg, of wordt het gelijkspel? Het totale percentage van de stemmers staat erbij. In een ander tabblad kun je (mits bekend) de opstelling van beide teams zien op een schuin van bovenaf bekeken grasmat, net zoals bij Eredivisie Live of Studio Sport. Daarnaast is een tabblad met de stand en dan volgt er nog een met álle top scorers uit de competitie. Na de wedstrijd wordt het achterste tabblad van belang; waar dan de gegevens van de wedstrijden komen te staan. Denk daarbij aan schoten op doel, procent balbezit en kaarten. Uitgebreider kan het bijna niet. Live wedstrijden volgen is een genot met deze app.

Nieuws naar voorkeur

Telesport is verzot op je telefoon belagen met pushberichten. Niet alleen de livestanden van wedstrijden die je activeert, maar ook nieuwsberichten van Nederlandse profclubs naar keuze kunnen worden doorgegeven. Ook hiervoor dien je bij de eerste keer dat je de applicatie opstart, de clubs in te voeren waarvan je actief het nieuws wil ontvangen. Bij de Instellingen kun je ook aangeven welke secties van het nieuws (Binnenland, buitenland en de 18 Eredivisieclubs) je wilt weergeven onder het tabblad Nieuws.

Het tabblad Competities biedt de achtergrondinformatie die het nieuws en de livestanden verrijken. Druk op het tabblad en je ziet een overzicht van de competities die je volgt, waarna het eerste scherm altijd een competitiestand is – of het nou de Eredivisie betreft of totaal ongepast het geval is bij de Europa League. De clubs staan altijd onder elkaar in volgorde van punten. Daarnaast zie je in het tabblad Uitslagen de eindstanden van vorige wedstrijden. Merkwaardig is dat je die per dag moet zoeken door de datumweergave naar links of rechts te trekken. Het was handiger geweest als de uitslagen per ronde waren opgemaakt. Dat geldt ook voor het tabblad Speelschema, waarin je zoals gemeld op alle wedstrijden kan klikken voor uitgebreide informatie. Het tabblad Top Scorers sluit de sectie Competities af. Je kunt trouwens op een topscorer drukken om spelersinformatie te verkrijgen, net zoals je op een club in een competitie kan drukken voor clubinformatie met daarnaast een tabblad spelers, die ook weer elk een (incomplete) informatiepagina hebben.

Welke clubs volg ik nou?

Toch is het ook niet allemaal koek en ei in de Telesport Voetbal App. Zo is het wellicht handig dat je de lettergrootte van de tekst kan instellen, maar niet als daardoor gedeelten van de tekst van de pagina vallen. Je moet letters op het kleinste formaat hebben staan om een gehele tekst te lezen, al kun je soms daarna tekst wel weer vergroten. Onbewust ben je elk artikel bezig met het instellen van de lettergrootte. Ook foto’s worden niet altijd goed weergegeven. Staande foto’s snijdt de applicatie af en sommige zijn van erg slechte kwaliteit. Bovendien verdwijnt alle opmaak in de tekst. Een artikel als DOSSIER: Alles over de Eredivisie, dat vol hoort te staan met linkjes en tussenkoppen, is daardoor totaal onbruikbaar in de app.

Het laatste en eveneens grootste bezwaar is de wirwar die de app op de plank legt bij het instellingen van pushmeldingen. In ons geval hebben we bij de eerste keer opstarten Ajax, AZ, FC Groningen, FC Twente, Feyenoord, PSV en Vitesse geselecteerd voor het ontvangen van berichten. Als we naar de instellingenpagina gaan, zijn alle clubs onder het kopje ‘Alerts instellingen’ echter gedeactiveerd. We besluiten aldaar opnieuw een selectie te maken en slaan die op. Maar als we vervolgens bij Nieuws kijken, zien we dat elke club opeens is voorzien van een melding. We kijken nog eens bij de instellingen en: alle clubs zijn nu geactiveerd. Als we voorts ook nog op een wedstrijdpagina kijken om alerts te ontvangen van een wedstrijd, zien we dat beide alle clubs qua alerts weer uit staan. Hier moet duidelijk nog aan gewerkt worden.

Conclusie

Er moet nog van alles gebeuren aan de Telesport Voetbal App. Het steekt hier en daar wat rommelig in elkaar en barst nog van de fouten die eruit gehaald moeten worden. Toch doet de applicatie wat andere apps tot dusver hebben nagelaten: gratis én goed live pushberichten van wedstrijden doorgeven. Dat gegeven alleen al maakt de Telesport Voetbal App voor elke voetballiefhebber met een iPhone het downloaden waard.

Info: Telesport Voetbal App

  • Ontwikkelaar: De Telegraaf
  • Applicatie: Telesport Voetbal App
  • Te koop via: App Store
  • Prijs: gratis
  • Geteste versie: 1.0
  • Bestandsgrootte: 9,5 MB
  • Cijfer: 7

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 september 2011, 12:23
Categorieën Nederlandse apps, Sport
Onderwerpen sport, telegraaf, voetbal

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.